České kuchařské knihy 18. století
Abstrakt
Název diplomové práce je České kuchařské knihy 18. století. Během 18. století bylo tiskem vydáno celkem 5 kuchařských knih, které se dochovaly až do dnes a jsou uloženy v našich knihovnách, muzeím a archivech. V diplomové práci je pozornost zaměřena na čtyři z těchto knih. Celá práce je rozdělena do 5 kapitol. Každá kuchařská kniha je v jednotlivých kapitolách interpretována samostatně. Hlavním tématem jednotlivých kapitol byly formální znaky jednotlivých knih a za druhé to byl vnitřní rozbor samotných receptů. Kladen byl důraz na suroviny, které se používaly při vaření v 18. století (maso, ryby, zelenina a bylinky, ovoce, koření a ostatní suroviny). Po poslední čtvrté knize od Leopolda Neubauera je zařazeno shrnutí. V něm jsou všechny knihy prezentovány již společně. V závěru jsou shrnuty získané informace a došlo k částečnému srovnání kuchařských knih 16. století s knihami z 18. století. Přílohu této diplomové práce tvoří edice Vídeňské kuchařské knihy od Leopolda Neubauera. Editován byl celý text s výjimkou rejstříků na konci knihy.