Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSmíšek, Rostislav
dc.contributor.authorMichňová, Nikola
dc.date.accessioned2021-11-25T13:48:10Z
dc.date.available2021-11-25T13:48:10Z
dc.date.issued2011
dc.date.submitted2011-05-18
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/7727
dc.description.abstractPředkládaná bakalářská práce se zabývá svatbou Adama ze Schwarzenberku s Markétou z Pallantu. Zaměřuje se na jejich svatební slavnost včele s velkolepou hostinou, která reprezentovala novomanželský pár v očích urozené společnosti raného novověku. Cílem práce je zrekonstruovat svatební veselí a interpretovat bohatou symboliku, kterou odráželo. Předmětem zájmu je zásobování slavnosti, vybavení a výzdoba hodovních sálů i kuchyňských prostor zámku a pestrá skladba svatebního jídelníčku. Stranou zájmu nezůstane ani služebnictvo a kuchyňský personál, jenž se podílel na přípravách a průběhu slavnosti. Práce se věnuje urozeným hostům, kteří se svatební hostiny zúčastnili. Jejich návštěva sloužila k sebeprezentaci novomanželů a vyjadřovala jejich společenské postavení, stejně jako celkové ztvárnění slavnostní hostiny. Hmotná kultura svatebního veselí, zejména složení svatebního menu včele s okázalým svatebním dortem měla svůj symbolický význam, jenž zrcadlil myšlenkový svět a hodnotový žebříček raně novověké společnosti.cze
dc.format101 s.
dc.format101 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectraný novověkcze
dc.subjectšlechtacze
dc.subjectAdam ze Schwarzenberkucze
dc.subjectsvatbacze
dc.subjectsvatební hostinacze
dc.subjectearly modern historyeng
dc.subjectnobilityeng
dc.subjectAdam of Schwarzenbergeng
dc.subjectweddingeng
dc.subjectwedding receptioneng
dc.titleSvatba Adama ze Schwarzenberku s Markétou z Pallantu roku 1613cze
dc.title.alternativeThe wedding of Adam of Schwarzenberg and Margareta of Pallant in 1613eng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag22291
dc.description.abstract-translatedThe central topic of the presented bachelor theses is the wedding of Adam of Schwarzenberg and Margareta of Pallant. The main attention has been paid to the wedding celebration crowned with a magnificent feast as an important means of representation of the newly wedded couple. The main aim of the theses was to reconstruct the wedding celebration and to interpret its symbolic significance. The these also focus on the catering for the wedding, the equipment and decoration of the banquetting halls as well as of the kitchen area and on the variety of the meals that appeared on the wedding menu. Furthermore, the theses pay attention to the servants and kitchen staff who were involved in the preparation and in the whole process of the celebration as were as to the noble guests who also took part in the wedding. The presence of such guests played an important role in the self-presentation of the newly wedded couple as it expressed its social status in the similar way as the wedding feast. The material culture of the wedding celebration as well as the composition of the wedding menu crowned with an impressive wedding cake had their symbolic significance that reflected the ways of thinking and the values and beliefs of the early modern society.eng
dc.date.accepted2011-07-01
dc.description.departmentFilozofická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineHistoriecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Filozofická fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programHistorické vědycze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeKrál, Pavel


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam