Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSkálová, Jana
dc.contributor.authorHynešová, Eva
dc.date.accessioned2021-11-25T14:23:22Z
dc.date.available2021-11-25T14:23:22Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2014-05-09
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/8216
dc.description.abstractTématem bakalářské práce jsou pokrmy a nápoje v období středověku a renesance. Autorka čerpala nejen z primární literatury z daného období, ale i ze sekundární literatury, zejména z děl současné historičky Magdaleny Beranové a Čeňka Zíbrta, vědce, který vydával reedice Staročeských kuchařek na přelomu 19. a 20. století. Cílem práce je popsat způsob přípravy a konzumace pokrmů, nápojů, včetně odhalení tehdejšího stolování, a podoby staročeských kuchyní. V předposlední kapitole se bude studentka věnovat léčitelství a šarlatánství. Závěr práce obsahuje literární rozbor pokrmů ve vybraných textech.cze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectstředověkcze
dc.subjectrenesancecze
dc.subjectpokrmycze
dc.subjectnápojecze
dc.subjectmiddle ageseng
dc.subjectrenaissanceeng
dc.subjectdisheseng
dc.subjectdrinkseng
dc.titleStrava a lektvary v literatuře českého středověku a renesancecze
dc.title.alternativeMeal and Potions in the Literature of Czech Middle Ages and Renaissanceeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag34314
dc.description.abstract-translatedThe thesis is focused on food and beverages in the Middle Ages and in the Renaissance. The author drew not only from the primary literature of that period, but also from the secondary literature, especially the works of contemporary historical Magdalene Beranova and Čeňka Zíbrt , scientists, who published a reissue of traditional Czech cookbooks in the 19th and 20th centuries. The aim is to describe the method of preparation and consumption of food and beverages , including the discovery of the former dining, a form of old Bohemian cuisine. In the penultimate chapter, the student will devote medicine and quackery . The last chapters are dedicated to analysis of literary texts in selected foods .eng
dc.date.accepted2014-06-25
dc.description.departmentFilozofická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineBohemistikacze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Filozofická fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programFilologiecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereePospíšilová, Věra
dc.description.defenceStudentka představila ve stručnosti svou práci. Byly předneseny oba posudky. Následovala rozprava.cze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam