Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorAdámek, Zdeněk
dc.contributor.authorHulan, Petr
dc.date.accessioned2021-11-19T11:43:41Z
dc.date.available2021-11-19T11:43:41Z
dc.date.issued2010
dc.date.submitted2010-05-07
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/926
dc.description.abstractNutriční účinnost hluboce zamrazeného a opakovaně rozmrazeného zooplanktonu je často zpochybňována, avšak konkrétní údaje o změnách ve složení živin a nutriční účinnosti takto znehodnoceného krmiva chybí. Cílem práce bylo vyhodnotit nutriční účinnost opakovaně rozmrazených nauplií Artemia salina a změny jejich chemického složení na základě růstu, přežití a výskytu případných deformací v průběhu ontogeneze halančíka rýžovištního Oryzias latipes. Jako kontrola sloužily vzorky čerstvě vylíhlých, živých, nauplií. Pokus probíhal se vzorky živých, trvale zamrazených na -25 °C, rozmrazených na 0 °C a opět zamrazených a rozmrazených na +25 °C a opět zamrazených nauplií. Do pokusu byly nasazeny larvy halančíků v době přechodu na vnější potravu. Před zahájením pokusu a po jeho skončení bylo ve vzorcích krmiv (artemie) stanoveno jejich složení s ohledem na obsah živin. Při pokusech bylo zjištěno, že halančík rýžovištní Oryzias latipes krmený mrazenou potravou lépe přežíval, než ten, který byl krmen živou artemií. Dále bylo zjištěno, že ryby krmené živou artemií rostly lépe v porovnání s těmi, které byly krmeny zmrazenou artemií. Deformace ryb nebyly zjištěny žádné. Nutriční hodnota artemie je nejvyšší, je-li podávána živá. Po úpravě zamrazením se některé výživové látky snižují.cze
dc.format64 s. (89193 zn.) 6 s. příloh
dc.format64 s. (89193 zn.) 6 s. příloh
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectOryzias latipescze
dc.subjectArtemia salinacze
dc.subjectnutriční účinnost opakovaně rozmrazeného zooplanktonucze
dc.subjectOryzias latipeseng
dc.subjectArtemia salinaeng
dc.subjectnutritional efficiency of repeatedly defrosted zooplanktoneng
dc.titleVliv opakovaného rozmrazení na nutriční účinnost nauplií Artemia salina pro halančíka rýžovištního Oryzias latipescze
dc.title.alternativeThe influence of repeated defrosting on nutritional effeciency of Artemia salina nauplii for Japanese medaka Oryzias latipeseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag15184
dc.description.abstract-translatedNutritional efficiency of deeply frozen and repeatedly defrosted zooplankton is often questioned however, concrete data on the changes in the nutrients composition and effect of such deteriorated feed are missing. The aim of this work is to assess nutritional efficiency of repeatedly defrosted nauplii Artemis salina, as well as changes in their chemical composition on the basis of the growth, survival and malformation occurrence in the course of medaka ontogenesis. The samples of fresh hatched Artemia nauplii served as a control. The experiment was made with Japanese medaka larvae since their shift to exogenous nutrition using live nauplia, permanently frozen ( -25 °C), defrosted to 0 °C and frozen, and defrosted to +25 °C and frozen again. Before the commencement of the experiment and afterwards, food samples were analyzed for the composition in terms of nutrient content. The trials proved that Oryzias latipes fed frozen food survived better than those was fed live Artemia. It was also found that fish fed live Artemia grew better compared with those that were fed frozen brine shrimp. No malformations appeared in experimental fish. Nutritional value of Artemia is highest when supplied live. After adjusting shiver with some nutritional substances be reduced.eng
dc.date.accepted2010-06-14
dc.description.departmentFakulta rybářství a ochrany vodcze
dc.thesis.degree-disciplineRybářstvícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta rybářství a ochrany vodcze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZootechnikacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam