Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorMoudrý, Jan, st.
dc.contributor.authorJančíková, Lucie
dc.date.accessioned2021-11-26T12:25:13Z
dc.date.available2021-11-26T12:25:13Z
dc.date.issued2007
dc.date.submitted2007-04-20
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/9597
dc.description.abstractTato práce se zabývá vyhodnocením vybraných morfologických, biologických a hospodářských vlastností souboru starých a krajových odrůd. Cílem bylo nalézt genotypy s vysokým obsahem proteinu v zrnu a navrhnout odrůdy vhodné pro konzervaci genetických zdrojů ''on farm''. Z genových zdrojů Genové banky při VÚRV Praha-Ruzyně byl vybrán sortiment 42 odrůd starých a krajových odrůd pšenice seté a 10 odrůd pšenice dvouzrnky (Triticum diccocum Schuebl), u kterých je předpoklad vysokého obsahu proteinu v zrnu. K hodnocenému souboru bylo přidáno také 10 moderních odrůd. Bylo potvrzeno, že obsah proteinu je u krajových odrůd pšenic zpravidla vyšší než u moderních šlechtěných odrůd, a mohou proto dosáhnout vysoce kvalitní produkce, i když na nižší výnosové úrovni. To je vhodné pro hospodaření se sníženými vstupy, tzv. ekologické zemědělství.cze
dc.format54 s.
dc.format54 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjecthodnocení odrůdcze
dc.subjectobsah hrubého proteinu.cze
dc.subjectevaluation of varieteseng
dc.subjectcrude protein content.eng
dc.titleVyhodnocení vybraného souboru starých a krajových odrůd jarních pšenic (Triticum aestivum L. a Triticum dicoccum Schuebl.)cze
dc.title.alternativeTHE EVALUATION OF SELECTED OLD AND REFIONAL VARIETY OF SPRING WHEAT (TRITICUM AESTIVUM L. A STITICUM DICOCCUM SCHUEBL)eng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag5706
dc.description.abstract-translatedThe Bachelor's Thesis deals with evaluation of selected morphological, biological and economical features of the old cultivars and land races complex. The purpose was to find the genotype with high content of protein in a grain and suggest the cultivars convenient for genetic resources ''on farm''. From the genetic resources of the Gene bank at Research Institute of Crop Production (VÚRV) Prague - Ruzyně was selected the assortment of 42 old cultivars and land races of wheat and 10 emmer wheat varieties (Triticum diccocum Schuebl) which are supposed to be rich in high content of protein in a grain. The evaluated complex was added by 10 modern cultivars as well. The fact that the protein content in land races of wheat is ordinarily higher than the protein content in modern breeded varieties has been confirmed. Therefore, the varieties mentioned above may achieve very goodquality production, even though on a lower yield level. It is appropriate for low-input farming, so-called organic farming.eng
dc.date.accepted2007-05-28
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgroekologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam