Sledování a vyhodnocení obsahu nitrátů ve vybraných druzích zeleniny distribuovaných obchodní sítí města Plzně
Abstrakt
Za účelem sledování obsahu dusičnanů v zelenině byly v obchodní síti města Plzně v rozmezí let 2005 - 2007 odebírány vzorky dvanácti druhů zeleniny a brambor. Vzorky byly následně analyzovány za použití metody měření ISE. Z celkového počtu 539 analyzovaných vzorků byl povolený limit dusičnanů překročen u 72 vzorků. Největší počet nevyhovujících vzorků byl zjištěn u kedlubnů (26 nevyhovujících vzorků z celkem 44 odebraných), ředkviček (18 z 45), brambor (8 z 48), petržele (4 z 26), červené řepy (4 z 27) a bílého zelí
(6 z 45). Absolutně nejvyšší obsah dusičnanů byl nalezen ve vzorku kedlubny
4610 mg NO3-.kg-1 (v čerstvé hmotě) a červené řepy 4977 mg NO3-.kg-1. Přestože více než 13 % vzorků překročilo povolený limit dusičnanů, obecně lze říci, že předpokládaný pozitivní vliv spotřeby zeleniny hraje významnější roli než potenciální rizika plynoucí z možného předávkování dusičnany.