Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSuchý, Karel
dc.contributor.authorBenedíková, Petra
dc.date.accessioned2021-11-26T12:25:38Z
dc.date.available2021-11-26T12:25:38Z
dc.date.issued2007
dc.date.submitted2007-04-30
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/9652
dc.description.abstractZa účelem sledování obsahu dusičnanů v zelenině byly v obchodní síti města Plzně v rozmezí let 2005 - 2007 odebírány vzorky dvanácti druhů zeleniny a brambor. Vzorky byly následně analyzovány za použití metody měření ISE. Z celkového počtu 539 analyzovaných vzorků byl povolený limit dusičnanů překročen u 72 vzorků. Největší počet nevyhovujících vzorků byl zjištěn u kedlubnů (26 nevyhovujících vzorků z celkem 44 odebraných), ředkviček (18 z 45), brambor (8 z 48), petržele (4 z 26), červené řepy (4 z 27) a bílého zelí (6 z 45). Absolutně nejvyšší obsah dusičnanů byl nalezen ve vzorku kedlubny 4610 mg NO3-.kg-1 (v čerstvé hmotě) a červené řepy 4977 mg NO3-.kg-1. Přestože více než 13 % vzorků překročilo povolený limit dusičnanů, obecně lze říci, že předpokládaný pozitivní vliv spotřeby zeleniny hraje významnější roli než potenciální rizika plynoucí z možného předávkování dusičnany.cze
dc.format69 s., 7 s. obr. příloh
dc.format69 s., 7 s. obr. příloh
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectzeleninacze
dc.subjectnitrátycze
dc.subjectvegetableseng
dc.subjectnitrates contenteng
dc.titleSledování a vyhodnocení obsahu nitrátů ve vybraných druzích zeleniny distribuovaných obchodní sítí města Plzněcze
dc.title.alternativeMonitoring of nitrates content in vegetables from Plzeň city market neteng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag3012
dc.description.abstract-translatedThe nitrates content in 12various sorts of vegetables and potatoes was measured in years 2005 - 2007 using nitrate ion selective electrode. From total number 539 of analyzed samples 72 samples exceeded the maximal limit concentration of nitrates. Most frequently non-permissible values were found in the kohlrabi (26 samples from 44), radish (18 from 45), potatoes (8 from 48), root parsley (4 from 26), red beet (4 from 27) and white cabbage (6 from 45). Absolutely highest content of nitrates was measured in kohlrabi 4 610 mg NO3-.kg-1(in fresh matter) and red beet 4 977 mg NO3-.kg-1. Although over 13 % of samples exceeded limits of nitrates given by law, in generally, can be assumed that positive factors from vegetables consumption play more important role than potential risc from possible nitrates overdosage.eng
dc.date.accepted2007-06-21
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineVšeobecné zemědělstvícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam