Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorDadáková, Eva
dc.contributor.authorBeranová, Kristina
dc.date.accessioned2021-11-26T13:36:08Z
dc.date.available2021-11-26T13:36:08Z
dc.date.issued2008
dc.date.submitted2008-04-18
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/9974
dc.description.abstractPráce se zabývá stanovením obsahu flavonoidu rutinu v listech, stoncích a semenech různých druhů a odrůd amarantu. Rutin patří mezi fenolické látky, které tvoří velkou skupinu sekundárních rostlinných metabolitů. Kvercetinu a jeho glykosidu rutinu je v poslední době věnováno mnoho pozornosti díky jejich prokazatelným pozitivním účinkům na lidský organismus. Mezi hlavní z nich patří antioxidační účinky, předcházení tvorbě arterosklerického povlaku a peroxidaci lipidů a antivirová aktivita. Výzkum se zaměřuje na jejich potenciální antikarcerogenní aktivitu. Díky těmto vlastnostem se zvyšuje zájem o jejich přítomnost ve výživě. Amarant může být cenným zdrojem těchto látek.Obsah rutinu byl stanoven metodou micelární elektrokinetické kapilární chromatografie (MEKC) v souboru sedmi genotypů amarantu. Pro analýzu byly použity lyofilizované vzorky listů, stonků a semen, protože fenolické látky jsou nejvíce obsažené právě v nadzemních částech rostlin. Nejvyšší množství rutinu bylo stanoveno v listech druhu A. cruentus - genotyp Olpir (27 400 mg/kg sušiny), nejméně pak v semenech druhu A. cruentus - genotyp Montana (25,3 mg/kg sušiny). Výsledky této analýzy jsou jedinečné, protože ještě dosud nebyly publikovány.cze
dc.format46 s., 7 s. obr. příloh
dc.format46 s., 7 s. obr. příloh
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectamarantcze
dc.subjectflavonoidycze
dc.subjectrutincze
dc.subjectmicelární elektrokinetická kapilární chromatografie.cze
dc.subjectamarantheng
dc.subjectflavonoidseng
dc.subjectrutineng
dc.subjectmicelar electrokinetic capillary chromatographyeng
dc.titleObsah rutinu v laskavci (Amaranthus sp.)cze
dc.title.alternativeThe rutin content in amaranth (Amaranthus sp.)eng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag7488
dc.description.abstract-translatedThis work was aimed to the determination of the flavonoids of rutin in the leaves, stems and seeds of different kinds and species of amarant. Rutin is a phenolic substance, which belongs to big group of secondary plant metabolites. Most recently lot of attention is paid to quercetin and its glycoside - rutin because of its demonstrable positive effect on the human organism, mainly the antioxidant effects which prevents the atherosclerotic plaque and preroxidation of lipids and antiviral activities. The research orients to its potential anti-carcinogen activities. Thanks to these properties it became a common part of the human daily diet. Amarant could be a beneficial source of these substances. Content of rutin was determined by the micelar electrokinetic capillary chromatography (MECC) in the group of seven genotypes of amaranth. For the analysis a samples of leaves, stems and seeds were used, because of its high contents of flavonoids. The highest content of rutin was found in the leaves of the species A. cruentus - genotype Olpir (27 400 mg/kg of dry matter) and the lowest in the seeds of A. cruentus - genotype Monatana (25,3 mg/kg of dry matter). Results of this research are unique as they were never published before.eng
dc.date.accepted2008-05-26
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZemědělské biotechnologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam