Vliv alternativních krmiv na růst, výtěžnost a senzorické vlastnosti masa lososovitých ryb.
Abstrakt
Bakalářská práce hodnotí vliv alternativních krmiv na růst, výtěžnost a
senzorické vlastnosti masa lososovitých ryb. V rámci ověření technologie ?finishing feeding? a jejího vlivu na tyto ukazatele byl proveden výkrmový test na pstruhařství Annín (Klatovské rybářství a.s.).
Experimentálním druhem byl siven americký (Salvelinus fontinalis L.) o
průměrné kusové hmotnosti 156 ? 4,91 g. Test probíhal 135 dní a byly použity dvě
diety. Dieta A (řepkový olej, RO) nebo B (rybí olej, FO) nebo jejich kombinace
(45RO:90FO; 90RO:45FO). Každá skupina ryb byla nasazena v duplikátu. Po 45, 90
dnech a na konci testu byla provedena hodnocení produkčních ukazatelů, výtěžnosti a
senzorických vlastností svaloviny ryb.
Nahrazením řepkového oleje v krmné směsi nedošlo k úhynům ryb a ani
k odchylkám v jejich růstu a výtěžnosti. Po 45 dnech (1. senzorická analýza) výkrmu
bylo z pohledu hodnotitelů chuťově vhodnější maso ryb, jež byly krmeny řepkovým
olejem v krmné směsi. Následující výsledky senzorických analýz však statisticky
neprokázaly vliv nových diet na organoleptické vlastnosti masa ryb.