dc.contributor.advisor | Mráz, Jan | |
dc.contributor.author | Pflug, Róbert | |
dc.date.accessioned | 2021-11-19T11:44:13Z | |
dc.date.available | 2021-11-19T11:44:13Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.date.submitted | 2013-05-03 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/998 | |
dc.description.abstract | Bakalářská práce hodnotí vliv alternativních krmiv na růst, výtěžnost a
senzorické vlastnosti masa lososovitých ryb. V rámci ověření technologie ?finishing feeding? a jejího vlivu na tyto ukazatele byl proveden výkrmový test na pstruhařství Annín (Klatovské rybářství a.s.).
Experimentálním druhem byl siven americký (Salvelinus fontinalis L.) o
průměrné kusové hmotnosti 156 ? 4,91 g. Test probíhal 135 dní a byly použity dvě
diety. Dieta A (řepkový olej, RO) nebo B (rybí olej, FO) nebo jejich kombinace
(45RO:90FO; 90RO:45FO). Každá skupina ryb byla nasazena v duplikátu. Po 45, 90
dnech a na konci testu byla provedena hodnocení produkčních ukazatelů, výtěžnosti a
senzorických vlastností svaloviny ryb.
Nahrazením řepkového oleje v krmné směsi nedošlo k úhynům ryb a ani
k odchylkám v jejich růstu a výtěžnosti. Po 45 dnech (1. senzorická analýza) výkrmu
bylo z pohledu hodnotitelů chuťově vhodnější maso ryb, jež byly krmeny řepkovým
olejem v krmné směsi. Následující výsledky senzorických analýz však statisticky
neprokázaly vliv nových diet na organoleptické vlastnosti masa ryb. | cze |
dc.format | 59 s | |
dc.format | 59 s | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | akvakultura | cze |
dc.subject | finishing feeding | cze |
dc.subject | Salvelinus fontinalis | cze |
dc.subject | rybí olej | cze |
dc.subject | řepkový
olej | cze |
dc.subject | senzorická analýza | cze |
dc.subject | aquaculture | eng |
dc.subject | finishing feeding | eng |
dc.subject | fish oil | eng |
dc.subject | rapeseed oil | eng |
dc.subject | Salvelinus fontinalis | eng |
dc.subject | sensory evaluation | eng |
dc.title | Vliv alternativních krmiv na růst, výtěžnost a
senzorické vlastnosti masa lososovitých ryb. | cze |
dc.title.alternative | Impact of alternative feed on growth, yield and
sensory evaluation of flesh of salmonids. | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 27795 | |
dc.description.abstract-translated | The bachelor thesis evaluates the impact of alternative feed on growth, yield and sensory evaluation of flesh of salmonids. The technology "finishing feeding" and its impact on these indicators was evaluated by a feeding test conducted in trout farm in Annin (Klatovské rybářství a.s.).
The experimental species was brook trout (Salvelinus fontinalis L.) with average
weight of 156 ? 4,91 g. The test was carried out for 135 days and there were 2 diets.
Diet A (rapeseed oil, RO) or B (fish oil, FO) or their combination (45RO:90FO;
90RO:45FO). Each treatment was carried out in duplicate. After 45, 90 days and at the
end of the test, evaluation of production characteristics, yield and sensory evulation of
fish muscle was carried out.
Fish oil replacement by rapeseed oil had no effects on fish survival, growth, feed
conversion and yield. After 45 days (first sensory evoluation), flesh of fish fed diet with
rapeseed oil was better senzory evaluated than fish fed fish oil diet. However, the later
sensory evaluation didn?t show any statistical differences among the treatments. | eng |
dc.date.accepted | 2013-06-13 | |
dc.description.department | Fakulta rybářství a ochrany vod | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Rybářství | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta rybářství a ochrany vod | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zootechnika | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |