Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorBártová, Veronika
dc.contributor.authorMarek, Josef
dc.date.accessioned2021-11-30T09:39:43Z
dc.date.available2021-11-30T09:39:43Z
dc.date.issued2011
dc.date.submitted2011-04-15
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/10841
dc.description.abstractCílem bakalářské práce bylo vypracování literární rešerše o současném uplatnění proteinů semen rodu Lupinus u druhů Lupinus angustifolius, Lupinus albus a Lupinus luteus v potravinářství. Využití v potravinářství vzrostlo s pěstováním sladkých odrůd s nižším obsahem alkaloidů. Semena rodu Lupinus mají vysoký obsah proteinů shodující se sójou. Proteiny semen rodu mají však nedostatek některých sírných aminokyselin jako je methionin. Tento nedostatek sírných aminokyselin se řeší v poslední době tvorbou geneticky modifikovaných rostlin rodu Lupinus. Ze semen rodu Lupinus se získává lupinová mouka, která se nepoužívá jenom pro pekařské účely, ale také ve fermentaci proteinů a pro produkci koncentrátů proteinů lupiny. Proteinové koncentráty lupiny se vyrábí vysrážením proteinového roztoku lupiny, pomocí filtračních technik, micelizací, na bázi polyakryamidové gelu, a s využitím enzymů. Procesem tvorby koncentrátů se upraví vlastnosti proteinů lupiny. Mezi nevýznamnější vlastnosti izolátů proteinů lupiny patří pěnivost, emulzní vlastnosti a schopnosti proteinů vytvářet gely. Jednotlivé vlastnosti proteinů závisejí na způsobu přípravy koncentrátů. Proteinové koncentráty lupiny vysrážené v isoelektrickém bodě se projevují menší pěnivou stabilitou a kapacitou oproti ostatním izolátům proteinů lupiny. Pěnivé, emulzní vlastnosti p a schopnost proteinů lupiny vytvářet gel lze ovlivnit po přidání DTT, NaCl a xantanové gumy. Izoláty proteinů lupiny lze přidat do pekařských výrobků, salátových dresingů a masných výrobků. Lupinové koncentráty proteinů mají i dietetické a farmaceutické využití. Izoláty proteinů lupiny snižují hladinu cholesterolu v krvi a pasterizované izoláty proteinů jsou prevencí proti rakovině a kardiovaskulárním chorobám.cze
dc.format45s. (69220)
dc.format45s. (69220)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectLupinus angustifoliuscze
dc.subjectLupinus albuscze
dc.subjectLupinus luteuscze
dc.subjectproteinové koncentrátycze
dc.subjectLupinus angustifoliuseng
dc.subjectLupinus albuseng
dc.subjectLupinus luteuseng
dc.subjectprotein concentrateseng
dc.titleSemena zástupců rodu Lupinus- zdroje bílkovin pro potravinářské účely a krmivářství(současný stav a možnosti)cze
dc.title.alternativeSeeds of Lupinus species as source of proteins for food and feed applications (present state and possibility of utilization)eng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag18539
dc.description.abstract-translatedThe aim of this bachelor´s work was alobarition and a background research deling with contemporary use of proteins of genus Lupinus and species Lupinus angustifolius, Lupinus albus and Lupinus luteus in food? processing industry. Using in food-industry has increased with cultivation of sweet species containing low alkaloids. Seeds of genus Lupinus contain as high protein as soya. Neverthles, the proteins of the species have a lack of some sulphate aminoacids like a methionin is. The lack is solved with creating of genetically modificated plants of genus Lupinus. Lupin flour which made from seed Lupinus, is used for baking as well as for protein fermentation and for production of lupine protein concentrates. The lupine protein concentrates are produced by precipation of lupin protein solution, with the help fiter technology, micellization, by polyacrylamide gel and by using enzymes. The quality of lupine proteins is modified by process of concentrate preparation. The most important qualities of lupine protein concentrates are foaming, emulsion qualities and ability of proteins to create gels. The particular qualities of proteins dependent on the way of preparation of concentrates. The lupine protein concentrates precipated in isoelectric point express by a low foaming stability and capacity in comparison with the other lupine protein concentrates. Foaming and emulsion qualities and ability of protein to create can by adding DTT (dithiotherol), NaCl and xantan gum. Lupin protein concentrates can be add to bakery products, salad dressing and meat products. The lupine protein concentrates can also be used in dietology and pasterisated concentrates prevent cancer and cardiovascular diseases.eng
dc.date.accepted2011-06-21
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZemědělské biotechnologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam