Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorBártová, Veronika
dc.contributor.authorŠvehlová, Eva
dc.date.accessioned2021-11-30T10:51:40Z
dc.date.available2021-11-30T10:51:40Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-04-24
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12188
dc.description.abstractBakalářská práce se zabývá postupem purifikace bílkovin patatinového komplexu z hlíz vybraných odrůd brambor (Solanum tuberosum L.). Jako výchozí materiál byla použita hlízová šťáva brambor z odrůd Laura, Sibu a Westamyl. Na základě literárně známých vlastnosí patatinu byla pro purifikaci zvolena kombinace ionto-výměnně (chromatografické medium DEAE) a afinitní chromatografie s biologickým gigantem se schopností vazby na sacharidickou část parafinové molekuly (chromatografické medium obsahující Concanavalin A). Zvolený způsob izolace patatinových bílkovin umožnil získání patatinové frakce ve vysoké čistotě u všech tří odrůdových vzorků, jak bylo potvrzeno SDS-PAGE analýzou. U všech odrůdových vzorků byla potvrzena antioxidační aktivita v rozmezí 0,007 až 0,086 mg kys. askorbové/g proteinu (odrůdové rozdíly byly statisticky rozdílné).cze
dc.format55 s. (69 776 znaků)
dc.format55 s. (69 776 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjecthlízy bramborucze
dc.subjectbílkovinycze
dc.subjectpatatincze
dc.subjectpotato tuberseng
dc.subjectproteinseng
dc.subjectpatatineng
dc.titlePurifikace bílkovin patatinového komplexu z hlíz vybraných odrůd brambor (<i>Solanum tuberosum</i> L.) a následná charakterizace izolovaných patatinových bílkovin.cze
dc.title.alternativePurification of patatin proteins from tubers of selected potato (<i>Solanum tuberosum</i> L.) cultivars with subsequent characterization of isolated patatin proteinseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag33249
dc.description.abstract-translatedThe complex of patatin proteins were extracted from potato tubers (Solanum tuberosum L.) and its purification process is described in this work. The initial material for patatin protein isolation were potato fruit juices extracted from cultivars Laura, Sibu and Westamyl. Based on the known patitin´s properties, the ion-exchange chromatography (DEAE medium) coupled with affinity chromatography was applied. We used the column containing biological ligant of Concanavalin A, which was able to bind the carbohydrates in the molecule of patatin proteins. The used purification process were successful and according to the SDS-PAGE analysis we obtained patatin proteins of a high purity from each the potato cultivars. The antioxidant activity was observed for all samples and range from 0,007 to 0,086 mg ascorbic acid concentration / g protein.eng
dc.date.accepted2015-06-08
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZemědělské biotechnologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam