dc.contributor.advisor | Bártová, Veronika | |
dc.contributor.author | Švehlová, Eva | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T10:51:40Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T10:51:40Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.date.submitted | 2015-04-24 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12188 | |
dc.description.abstract | Bakalářská práce se zabývá postupem purifikace bílkovin patatinového komplexu z hlíz vybraných odrůd brambor (Solanum tuberosum L.). Jako výchozí materiál byla použita hlízová šťáva brambor z odrůd Laura, Sibu a Westamyl. Na základě literárně známých vlastnosí patatinu byla pro purifikaci zvolena kombinace ionto-výměnně (chromatografické medium DEAE) a afinitní chromatografie s biologickým gigantem se schopností vazby na sacharidickou část parafinové molekuly (chromatografické medium obsahující Concanavalin A). Zvolený způsob izolace patatinových bílkovin umožnil získání patatinové frakce ve vysoké čistotě u všech tří odrůdových vzorků, jak bylo potvrzeno SDS-PAGE analýzou. U všech odrůdových vzorků byla potvrzena antioxidační aktivita v rozmezí 0,007 až 0,086 mg kys. askorbové/g proteinu (odrůdové rozdíly byly statisticky rozdílné). | cze |
dc.format | 55 s. (69 776 znaků) | |
dc.format | 55 s. (69 776 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | hlízy bramboru | cze |
dc.subject | bílkoviny | cze |
dc.subject | patatin | cze |
dc.subject | potato tubers | eng |
dc.subject | proteins | eng |
dc.subject | patatin | eng |
dc.title | Purifikace bílkovin patatinového komplexu z hlíz vybraných odrůd brambor (<i>Solanum tuberosum</i> L.) a následná charakterizace izolovaných patatinových bílkovin. | cze |
dc.title.alternative | Purification of patatin proteins from tubers of selected potato (<i>Solanum tuberosum</i> L.) cultivars with subsequent characterization of isolated patatin proteins | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 33249 | |
dc.description.abstract-translated | The complex of patatin proteins were extracted from potato tubers (Solanum tuberosum L.) and its purification process is described in this work. The initial material for patatin protein isolation were potato fruit juices extracted from cultivars Laura, Sibu and Westamyl. Based on the known patitin´s properties, the ion-exchange chromatography (DEAE medium) coupled with affinity chromatography was applied. We used the column containing biological ligant of Concanavalin A, which was able to bind the carbohydrates in the molecule of patatin proteins. The used purification process were successful and according to the SDS-PAGE analysis we obtained patatin proteins of a high purity from each the potato cultivars. The antioxidant activity was observed for all samples and range from 0,007 to 0,086 mg ascorbic acid concentration / g protein. | eng |
dc.date.accepted | 2015-06-08 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zemědělské biotechnologie | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |