dc.contributor.advisor | Bártová, Veronika | |
dc.contributor.author | Nerad, František | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T10:54:56Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T10:54:56Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.date.submitted | 2015-04-24 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12255 | |
dc.description.abstract | Cílem bakalářské práce je zhodnotit potenciál ječmene jako funkční potraviny a to vzhledem k obsahu rozličných biologicky aktivních látek s možným farmakologickým využitím. Úvodní část práce se zaměřuje na obecné informace týkající se ječmene a na jeho obecný význam a využití. Další část hodnotí potravinářský ječmen a šlechtění bezpluchých odrůd, které jsou pro výrobu funkčních potravin nejvhodnější. V práci jsou také uvedeny konkrétní příklady látek, které ječmen obsahuje a jejich zdravotně - preventivní účinky. Za velmi důležitou kapitolu lze z pohledu využití ječmene jako funkční potraviny považovat část o zeleném ječmeni. Závěrečná část práce je věnována definici funkční potraviny, která dosud není jednotná a konkrétním příkladům funkčních potravin v ječné výživě, pekařství, mlékárenství, gastronomii, masné výrobě, cereální výživě, nebo v kombinaci s těstovinami. V této rešerši byly použity informace získané z publikací českých i zahraničních autorů a snažil jsem se pečlivě obsáhnout celou problematiku týkající se tématu. | cze |
dc.format | 48 | |
dc.format | 48 | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | ječmen | cze |
dc.subject | funkční potraviny | cze |
dc.subject | bezpluché odrůdy | cze |
dc.subject | zdravotně preventivní účinky | cze |
dc.subject | beta glukany | cze |
dc.subject | zelený ječmen. | cze |
dc.subject | barley | eng |
dc.subject | functional foods | eng |
dc.subject | hulless varieties | eng |
dc.subject | health preventive effects | eng |
dc.subject | beta glucans | eng |
dc.subject | green barley. | eng |
dc.title | Ječmen jako funkční potravina | cze |
dc.title.alternative | Barley as the functional food | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 36895 | |
dc.description.abstract-translated | The aim of the bachelor thesis was evaluation of the barley potential as functional food with respect to contents of various biologically active matters with possible pharmacological effects. The introductory parts of the thesis were focused on general information about barley and its importance and utilization. The following part evaluated barley for food applications and breeding programs of glumeless barley that are very suitable for food production. The thesis also presented the concrete examples of barley functional matters and their health preventive effects. Very important chapter of the thesis from the point of view of barley utilization was the part about green barley. The concluding part of the thesis was devoted to definition of functional foods -up to now it has not been created unified definition of functional food. This chapter also showed concrete examples of functional food in barley nutrition, bakery, dairy, gastronomy, butchery, cereal nutrition or in combination with pasta. The information used thorough the thesis was obtained from publication of Czech as well as foreign authors and the carefully were described problems of the established theme. | eng |
dc.date.accepted | 2015-06-15 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Agroekologie | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |