Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorBártová, Veronika
dc.contributor.authorNerad, František
dc.date.accessioned2021-11-30T10:54:56Z
dc.date.available2021-11-30T10:54:56Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-04-24
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12255
dc.description.abstractCílem bakalářské práce je zhodnotit potenciál ječmene jako funkční potraviny a to vzhledem k obsahu rozličných biologicky aktivních látek s možným farmakologickým využitím. Úvodní část práce se zaměřuje na obecné informace týkající se ječmene a na jeho obecný význam a využití. Další část hodnotí potravinářský ječmen a šlechtění bezpluchých odrůd, které jsou pro výrobu funkčních potravin nejvhodnější. V práci jsou také uvedeny konkrétní příklady látek, které ječmen obsahuje a jejich zdravotně - preventivní účinky. Za velmi důležitou kapitolu lze z pohledu využití ječmene jako funkční potraviny považovat část o zeleném ječmeni. Závěrečná část práce je věnována definici funkční potraviny, která dosud není jednotná a konkrétním příkladům funkčních potravin v ječné výživě, pekařství, mlékárenství, gastronomii, masné výrobě, cereální výživě, nebo v kombinaci s těstovinami. V této rešerši byly použity informace získané z publikací českých i zahraničních autorů a snažil jsem se pečlivě obsáhnout celou problematiku týkající se tématu.cze
dc.format48
dc.format48
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectječmencze
dc.subjectfunkční potravinycze
dc.subjectbezpluché odrůdycze
dc.subjectzdravotně preventivní účinkycze
dc.subjectbeta glukanycze
dc.subjectzelený ječmen.cze
dc.subjectbarleyeng
dc.subjectfunctional foodseng
dc.subjecthulless varietieseng
dc.subjecthealth preventive effectseng
dc.subjectbeta glucanseng
dc.subjectgreen barley.eng
dc.titleJečmen jako funkční potravinacze
dc.title.alternativeBarley as the functional foodeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag36895
dc.description.abstract-translatedThe aim of the bachelor thesis was evaluation of the barley potential as functional food with respect to contents of various biologically active matters with possible pharmacological effects. The introductory parts of the thesis were focused on general information about barley and its importance and utilization. The following part evaluated barley for food applications and breeding programs of glumeless barley that are very suitable for food production. The thesis also presented the concrete examples of barley functional matters and their health preventive effects. Very important chapter of the thesis from the point of view of barley utilization was the part about green barley. The concluding part of the thesis was devoted to definition of functional foods -up to now it has not been created unified definition of functional food. This chapter also showed concrete examples of functional food in barley nutrition, bakery, dairy, gastronomy, butchery, cereal nutrition or in combination with pasta. The information used thorough the thesis was obtained from publication of Czech as well as foreign authors and the carefully were described problems of the established theme.eng
dc.date.accepted2015-06-15
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgroekologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam