Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorHosnedlová, Božena
dc.contributor.authorZáhorková, Jana
dc.date.accessioned2021-11-30T11:01:57Z
dc.date.available2021-11-30T11:01:57Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-04-24
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12375
dc.description.abstractTato bakalářská práce se zabývá vlivem škodlivých látek, nacházejících se v živočišných potravinách, které působí na rozvoj civilizačních chorob. V rybách se mohou vyskytovat karcinogenní látky, jako jsou polychlorované bifenyly (PCB), polychlorované dibenzo-p-dioxiny (PCDD), polychlorované dibenzofurany (PCDF), pesticidy, methylrtuť a olovo. Vyšší spotřeba červeného masa a masných výrobků zvyšuje riziko vzniku rakoviny v důsledku obsahu hemu a látek, které se do potraviny dostaly v průběhu tepelné nebo konzervační úpravy masa. Mezi tyto látky se řadí heterocyklické aminy (HCA), polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH), N-nitrososloučeniny (NOC), dusičnany a dusitany. Vysoký příjem tuku obsahujícího nasycené mastné kyseliny (SFA) a trans-nenasycené mastné kyseliny (TFA) zvyšuje riziko obezity, kardiovaskulárních onemocnění, diabetes mellitus a rakoviny.cze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectCivilizační choroby; živočišné potraviny; škodlivé látky; karcinogeny; prevence onemocnění.cze
dc.subjectLifestyle diseases; animal foods; harmful substances; carcinogens; prevention of disease.eng
dc.titleVliv vybraných látek v potravinách živočišného původu na rozvoj civilizačních chorobcze
dc.title.alternativeEffect of chosen substances in food of animal origin in development of lifestyle diseaseseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag38100
dc.description.abstract-translatedThis bachelor thesis is devoted to the effect of harmful substances found in animal foods that affect the development of civilization diseases. Fish can contain carcinogenic substances, such as polychlorinated biphenyls (PCBs), polychlorinated dibenzo-p-dioxins (PCDDs), polychlorinated dibenzofurans (PCDFs), pesticides, methylmercury and lead. Higher consumption of red meat and meat products increases the risk of cancer. It can be caused by heme content or substances given into the food during heat treatment or preservative treatment of meat. These compounds include heterocyclic amines (HCA), polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs), N-nitrosocompounds (NOC), nitrates and nitrites. High intake of fat containing saturated fatty acids (SFA) and trans-unsaturated fatty acids (TFA), increases the risk of obesity, cardiovascular diseases, diabetes mellitus and cancer.eng
dc.date.accepted2015-06-08
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZemědělské biotechnologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam