dc.contributor.advisor | Hosnedlová, Božena | |
dc.contributor.author | Záhorková, Jana | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T11:01:57Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T11:01:57Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.date.submitted | 2015-04-24 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/12375 | |
dc.description.abstract | Tato bakalářská práce se zabývá vlivem škodlivých látek, nacházejících se v živočišných potravinách, které působí na rozvoj civilizačních chorob. V rybách se mohou vyskytovat karcinogenní látky, jako jsou polychlorované bifenyly (PCB), polychlorované dibenzo-p-dioxiny (PCDD), polychlorované dibenzofurany (PCDF), pesticidy, methylrtuť a olovo. Vyšší spotřeba červeného masa a masných výrobků zvyšuje riziko vzniku rakoviny v důsledku obsahu hemu a látek, které se do potraviny dostaly v průběhu tepelné nebo konzervační úpravy masa. Mezi tyto látky se řadí heterocyklické aminy (HCA), polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH), N-nitrososloučeniny (NOC), dusičnany a dusitany. Vysoký příjem tuku obsahujícího nasycené mastné kyseliny (SFA) a trans-nenasycené mastné kyseliny (TFA) zvyšuje riziko obezity, kardiovaskulárních onemocnění, diabetes mellitus a rakoviny. | cze |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Civilizační choroby; živočišné potraviny; škodlivé látky; karcinogeny; prevence onemocnění. | cze |
dc.subject | Lifestyle diseases; animal foods; harmful substances; carcinogens; prevention of disease. | eng |
dc.title | Vliv vybraných látek v potravinách živočišného původu na rozvoj civilizačních chorob | cze |
dc.title.alternative | Effect of chosen substances in food of animal origin in development of lifestyle diseases | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 38100 | |
dc.description.abstract-translated | This bachelor thesis is devoted to the effect of harmful substances found in animal foods that affect the development of civilization diseases. Fish can contain carcinogenic substances, such as polychlorinated biphenyls (PCBs), polychlorinated dibenzo-p-dioxins (PCDDs), polychlorinated dibenzofurans (PCDFs), pesticides, methylmercury and lead. Higher consumption of red meat and meat products increases the risk of cancer. It can be caused by heme content or substances given into the food during heat treatment or preservative treatment of meat. These compounds include heterocyclic amines (HCA), polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs), N-nitrosocompounds (NOC), nitrates and nitrites. High intake of fat containing saturated fatty acids (SFA) and trans-unsaturated fatty acids (TFA), increases the risk of obesity, cardiovascular diseases, diabetes mellitus and cancer. | eng |
dc.date.accepted | 2015-06-08 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zemědělské biotechnologie | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |