Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSmitková, Dagmar
dc.contributor.authorAbrmanová, Adéla
dc.date.accessioned2021-12-03T08:54:58Z
dc.date.available2021-12-03T08:54:58Z
dc.date.issued2009
dc.date.submitted2009-05-06
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/18545
dc.description.abstractNázev bakalářské práce je Analogy (náhražky) některých potravin- sýry, cukrovinky. Jejich označování a nabízení v distribuční síti. Informovanost prodejců i spotřebitelů (včetně provozovatel stravovacích služeb). Toto téma jsem si zvolila, protože mě zaujalo a chtěla jsem se o něm dozvědět více informací. Na začátku práce vysvětluji, co je to analog neboli náhražka potraviny. Analogem potraviny se myslí nový druh potraviny, který je bezpečný a zdravotně nezávadný. Jelikož mám práci zaměřenou především na náhražky sýrů a cukrovinek, rozepisuji se o historii, výrobě a rozdělení sýrů. V práci objasňuji, co si představit pod pojmem analog sýrů, jak se liší složení pravého sýra a jeho analogu. Uvádím zde také, jak můžeme náhražku sýra poznat. Protože se moje práce nezabývá pouze náhražkami sýrů, píši o náhražkách cukrovinek, zejména čokolády. Uvádím druhy cukrovinek. Opět se zmiňuji o historii čokolády a druzích čokolády. Popisuji složení pravé čokolády, čokolády s ekvivalentem a imitace čokolády. V další kapitole, která se jmenuje označování a nabízení analogů v distribuční síti uvádím, jak musí být podle legislativy označen každý potravinový výrobek a jaké potraviny je zakázáno uvádět do oběhu. Informuji také, o tom jaký název může mít potravinová náhražka, aby nedošlo ke klamání spotřebitel. Velmi důležitá kapitola se týká klamání spotřebitele, což souvisí s označováním a nabízením náhražek potravin. Nejdůležitějším cílem této práce je poskytnout spotřebiteli takové informace, díky kterým se bude snáze orientovat v oblasti náhražek potravin. Dalším velmi důležitým cílem mé práce je, vyzkoumání míry informovanosti jak spotřebitelů, tak prodejců, ale i provozovatelů stravovacích služeb, pomocí dotazníkového šetření nebo pomocí rozhovorů. Cílem je také seznámit spotřebitele prostřednictvím této práce s výsledky tohoto výzkumu.cze
dc.format53 s., 9 s. příloh.
dc.format53 s., 9 s. příloh.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectAnalog (náhražka) potravinycze
dc.subjectČokoládacze
dc.subjectKlamání spotřebitelecze
dc.subjectSpotřebitelcze
dc.subjectSýrcze
dc.subjectAnalogue (substitute) food producteng
dc.subjectCheeseeng
dc.subjectChocolateeng
dc.subjectComsumereng
dc.subjectConsumer confusioneng
dc.titleAnalogy (náhražky) některých potravin - sýry, cukrovinky. Jejich označování a nabízení v distribuční síti. Informovanost prodejců i spotřebitelů (včetně provozovatelů stravovacích služeb).cze
dc.title.alternativeAnalogues (substitutes) food products - cheese, confectionery. Their identification and offer in the distribution network. Awareness of sellers and consumers (including operators of catering facilities).eng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag13299
dc.description.abstract-translatedThe name of my thesis is Analogues (substitutes) food products - cheese, confectionery. Their identification and offer in the distribution network. Awareness of sellers and consumers (including operators of catering facilities). I chose this topic as it is interesting for me and I wanted to learn more about it. At the beginning of my work I explain what an analogue or substitute food product is. An analogue food product means a new type of food, which is safe and not hazardous. As my work is particularly concentrated on substitutes of cheese and confectionary products I describe the history, manufacturing and classification of cheese. I explain what the term cheese analogue means, how the composition of cheese and its analogue differ. I also mention here how to recognize an analogue. As my work does not only deal with cheese substitutes I deal with analogues of confectionary products, particularly chocolate. I list types of confectionary products, describe the history of chocolate, its types, and deal with the composition of real chocolate, chocolate with an equivalent and chocolate imitation. In the next chapter named analogues identification and offer in distribution network I mention how each food product has to be identified in line of legislation and what food products must not be introduced to market. I also inform on possible names of analogues so as consumer confusion does not occur. A very important chapter deals with consumer confusion, which relates to identification and offer of food analogues. The most important aim of the work is to provide consumers with information helping them to orient themselves in the sphere of food analogues. A survey of information among both, consumers and sellers, but also operators of catering facilities by means of questionnaire survey and through interviews was another very important target of my work. The aim is also to inform consumers with the results of this research by means of this thesis.eng
dc.date.accepted2009-06-18
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineOchrana veřejného zdravícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programVeřejné zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeNeckář, Josef
dc.description.defenceStudentka obhájila svoji práci se znalostí věcí a odpověděla na doplňující otázky členů zkušební komise. Komise se shoduje na celkovém hodnocení velmi dobře.cze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam