dc.contributor.advisor | Horan, Peter | |
dc.contributor.author | Hájková, Lenka | |
dc.date.accessioned | 2021-12-03T08:56:31Z | |
dc.date.available | 2021-12-03T08:56:31Z | |
dc.date.issued | 2009 | |
dc.date.submitted | 2009-08-17 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/18616 | |
dc.description.abstract | Bakalářská práce je zaměřena na hodnocení výživy seniorů, zda je potrava seniorů
dostatečně pestrá, zda senioři konzumují dostatečné množství ovoce, zeleniny a další důležité
potraviny bohaté na vitamíny, vlákninu a další složky stravy. Také pitný režim seniorů je v této
práci hodnocen, jelikož příjem tekutin v dostatečném množství je stejně důležitý pro člověka
jako jídlo. V teoretické části práce jsou vymezeny pojmy jako, výživa, složky stravy a pitný
režim, jejichž význam je velmi důležitý. Ke zjištění informací byla použita metoda
kvantitativního sběru dat, kdy technikou sběru dat byl anonymní dotazník. Cílem práce bylo
zjistit ve vybraném vzorku seniorů úroveň stravování s hlediska kvality a kvantity a zjistit, zda
senioři dostatečně dodržují pravidelný pitný režim. Formou anonymního dotazníku bylo
osloveno 100 seniorů domova pro seniory Hvízdal a domova pro seniory Dobrá Voda, z nichž
pouze 86 se výzkumu zúčastnilo. Stanovila jsem si dva cíle. Cíl1: Zjistit úroveň stravování
seniorů s hlediska kvality a kvantity a cíl 2: Zjistit, zda senioři dostatečně dodržují pravidelný
pitný režim. Všechny cíle, které jsem si na začátku stanovila, se mi podařilo splnit. Poté jsem si
stanovila dvě hypotézy. Hypotéza číslo 1: Senioři nekonzumují zeleninu a ovoce v dostatečném
množství se mi potvrdila a hypotéza číslo 2: Senioři nedodržují přiměřený a pravidelný pitný
režim se mi také podařila potvrdit. Výsledky práce mohou posloužit k informování široké
i odborné veřejnosti o výživě seniorů a jejich stavu pitného režimu. | cze |
dc.language.iso | eng | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.title | Hodnocení výživy u seniorů | cze |
dc.title.alternative | The evaluation of the nutrition in the elderly | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 13446 | |
dc.description.abstract-translated | My Bachelor's thesis aims at assessing the eating habits of seniors to find out whether
seniors consume sufficiently varied foods with a healthy percentage of fruits, vegetables and
other important foods (with a high content of vitamins, fibre and other nutritional components).
The paper also evaluates drinking habits, since a sufficient intake of fluids has the same
importance for people as a quality diet. The theoretical section of the paper defines important
terms such as nutrition, dietary components and drinking habits. Information was collected
using a quantitative method (anonymous questionnaires). The goal of the thesis was to find out
the quality and quantity attributes of the diet of a selected reference group of seniors, and to
determine whether seniors sufficiently observe regular drinking habits. 100 seniors from the
Hvízdal and Dobrá Voda old people’s homes were addressed with an anonymous questionnaire,
of which 86 actually took part in the survey. I set two goals. Goal 1: To find out the level of the
seniors’ diet from a quality and quantity perspective, and goal 2: To determine whether seniors
sufficiently observe regular drinking habits. I managed to fulfil both of these goals. I then
formulated two hypotheses. Hypothesis 1 (seniors do not consume a sufficient amount of fruit
and vegetables) was confirmed as well as hypothesis 2 (seniors do not observe healthy, regular
drinking habits). The results of the thesis may serve to inform the general public and
professionals about seniors' nutrition and drinking habits. | eng |
dc.date.accepted | 2009-09-14 | |
dc.description.department | Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Rehabilitační - psychosociální péče o postižené děti, dospělé a seniory | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Rehabilitace | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Zimmelová, Petra | |
dc.description.defence | Téma bakalářské práce: Hodnocení výživy u seniorů
Průběh obhajoby bakalářské práce:
Otázky:
1. Využívají ve Vámi zkoumaných zařízeních standardně nějaké metody pro hodnocení výživy?
2. Co považujete jako největší problém ve výživě seniorů?
3. Jaký mají význam kysané mléčné výrobky na zdravotní stav člověka?
4. Jakým způsobem jste zvolila výběrový soubor?
Studentka odpovídala přiměřeně.
Klasifikace: dobře | cze |