Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorNosková, Marie
dc.contributor.authorŠvecová, Pavlína
dc.date.accessioned2021-12-03T13:58:59Z
dc.date.available2021-12-03T13:58:59Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2014-04-30
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/21771
dc.description.abstractTato bakalářská práce se zabývá problematikou mléka a mléčných výrobků ve stravě dětí základní školy a střední školy. Byly stanoveny dva cíle. Prvním byl monitoring informovanosti žáků základní a střední školy. Druhým cílem bylo zmapovat nutriční zvyklosti žáků týkající se mléka a mléčných výrobků. Má bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část popisuje mléko a jeho nejvýznamnější složky, jako je vápník a fosfor. U mléčných výrobků jsem vybrala ty nejznámější a popsala je z hlediska výroby a nutričních hodnot. Také popisuji onemocnění kloubů a kostí, mezi které jsem zahrnula osteoporózu, osteomalacii a částečně juvenilní artritidu. Za důležité jsem považovala projekty na podporu mléka a mléčných výrobků, jako je projekt Bílé plus nebo projekt Školní mléko. V závěru teoretické části popisuji výživová doporučení pro děti z hlediska konzumace mléka a mléčných výrobků, vhodné a nevhodné výrobky. Praktická část pak popisuje výsledky výzkumu. Pro účely vypracování byla zvolena metoda kvantitativního výzkumu pomocí dotazníkového šetření, dotazníky byly rozdány na základní škole v Soběslavi a na střední škole v Táboře. Věková hranice respondentů je od 12 do 19 let. Celkem bylo rozdáno 240 dotazníků a jejich návratnost byla 72,9 %. Výzkumný soubor tvoří celkem 175 žáků, z toho 82 žáků základní školy a 93 žáků ze školy střední. Statistické vyhodnocení dat jsem provedla v programu Microsoft Office Excel 2007 pomocí kontingenčních tabulek a t-testu. Z mé práce bych chtěla zdůraznit tyto výsledky. V konzumaci mléka uvádí každodenní konzumaci 10 % žáků základní školy a 17 % žáků střední školy. Dále uvedlo 6 % žáků základní školy, že mléko nekonzumuje vůbec. Do průměrné denní spotřeby mléka uvedlo 6 % žáků střední školy denní konzumaci větší než 0,5 l. Tuto možnost zvolilo u základní školy pouhé 1 %. V konzumaci měkkých sýrů převládají žáci základní školy, konzumuje ho celých 85 %, u střední školy je to pouze 66 % žáků. Vyhodnocení hypotéz, H1- Existují statisticky významné rozdíly v informovanosti studentů SŠ a ZŠ o nutriční hodnotě mléka a mléčných výrobků a H2- Existují statisticky významné rozdíly v konzumaci mléka a mléčných výrobků mezi studenty SŠ a žáky ZŠ. Vyhodnocení bylo provedeno obodováním odpovědí na otázky, které jsou uvedeny v dotazníku. Porovnání průměrných bodových zisků respondentů ZŠ a SŠ je spolu s dalšími statistickými parametry uvedeno v grafu č. 22. Z grafického znázornění, jakož i z výsledků dvouvýběrového t testu (p = 55 % pro konzumaci a 9 % pro informovanost) vyplývá, že se porovnávané skupiny neliší. V problematice mléka a mléčných výrobků je potřeba zvýšit důraz na jejich konzumaci u dětí a také zvýšit jejich povědomí o tom, proč tyto výrobky mají konzumovat. Výsledky bakalářské práce je možné využít ve školách jako výukový materiál pro pedagogy, kteří mohou žáky o dané problematice edukovat. Dále budou poskytnuty na školách, kde výzkum probíhal informační letáčky. Práce může sloužit rodičům dětí a mladistvých, kteří si mohou rozšířit znalost této problematiky.cze
dc.format72 s.
dc.format72 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectDěticze
dc.subjectInformovanostcze
dc.subjectMléčné výrobkycze
dc.subjectMlékocze
dc.subjectStravovánícze
dc.subjectchildreneng
dc.subjectknowledgeeng
dc.subjectdairy productseng
dc.subjectmilkeng
dc.subjecteatingeng
dc.titleStravovací zvyklosti žáků ZŠ a SŠ s ohledem na konzumaci mléka a mléčných výrobků a informovanost žáků o jejich nutriční hodnotěcze
dc.title.alternativeEating habits of elementary and high school students with regard to milk and dairy products consumption and knowledge of their nutritional valueseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag39168
dc.description.abstract-translatedThis bachelor thesis deals with the issue of milk and dairy products in the children's nourishment at basic and secondary schools. Two aims were set. The first one was to monitor the level of knowledge of basic and high school students. The other one was to map the nourishing habits of students relating to milk and dairy products. My bachelor thesis is divided into theoretical and practical part. The theoretical part describes milk and its most important components such as calcium and phosphor. I chose the best known dairy products and described them in relation to their production and nutritional values. I included osteoporosis, osteomalacia, and partly also juvenile arthritis. I considered projects supporting milk and dairy products, such as White Plus project (Bílé plus) or School Milk project (Školní mléko) important. At the end of the theoretical part, I go through nourishment suggestions for children in terms of milk and dairy products consumption as well as suitable and non-suitable products. The practical part describes results of my research. To get them, I used the quantitative research method using questionnaires; the questionnaires were distributed at basic school in Sobeslav and secondary school in Tabor. The age-restriction is from 12 to 19 years. In total, 240 questionnaires were distributed and their return was 72.9 %. The research file consists of 175 students in total, where 82 students are from basic school and 93 students from secondary school. Statistic evaluation of data was performed in Microsoft Office Excel 2007 using contingency tables and t-test. From this work, I would like to highlight the following results. Regarding milk consumption, 10 % of basic school students and 17 % of secondary school students state everyday consumption. Furthermore, 6 % of basic school students stated they do not consume milk at all. Into the average milk consumption, 6% of secondary school students stated daily consumption higher than 0.5l. This option was chosen by only 1 % of basic school students. With regard to soft cheese consumption, basic school students prevail, whole 85 % consume it, in secondary school, it is only 66 %.Evaluation of hypotheses, H1 There are statistically significant differences in level of knowledge of basic and secondary school students regarding the nutritional value of milk and dairy products and H2 There are statistically significant differences in milk and dairy products consumption among basic and secondary school students was performed by giving points to answers to questions stated in the questionnaire. Comparison of average point gains of basic and secondary school respondents is included in the graph 22 together with other statistic parameters. From the graphical view as well as from results of two-choice t-test (p = 55 % for consumption and 9 % for knowledge), we can conclude, that the compared groups do not differ. In the issue of milk and dairy products, it is needed to increase the emphasis on their consumption in children as well as to increase their knowledge regarding why they should consume these products. The results of the bachelor thesis can be used at schools as educational material for teachers who can explain the given issue to the students. Furthermore, informational leaflets will be provided at schools where the research was done. The work can serve parents of children and teenagers who can expand their knowledge regarding this topic.eng
dc.date.accepted2014-06-16
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineOchrana veřejného zdravícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programVeřejné zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeProvazníková, Hana


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam