Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorMichalcová, Lenka
dc.contributor.authorHásková, Michaela
dc.date.accessioned2021-12-03T14:01:50Z
dc.date.available2021-12-03T14:01:50Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2014-05-19
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/21892
dc.description.abstractNepostradatelnost elektrické energie ve všech oblastech života včetně průmyslu vyžaduje, aby byly podniky na případné výpadky elektrické energie připraveny, což zaručí minimalizaci dopadů na obyvatelstvo. Cílem této diplomové práce s názvem Dopady výpadku elektrické energie ve velkých potravinářských podnicích v Jihočeském kraji je analyzovat dopady výpadku elektrické energie v systému připravenosti velkých potravinářských podniků a stanovit následky, které by přerušení dodávky elektrické energie představovalo v oblasti ochrany obyvatelstva. K získání dat pro diplomovou práci bylo využito kvalitativního výzkumu formou strukturovaných rozhovorů s pracovníky pěti potravinářských podniků odpovědnými za danou oblast. K vyhodnocení rozhovorů došlo pomocí SWOT analýzy a pro analýzu nejvýznamnějších dopadů výpadku elektrické energie v systému připravenosti podniků a v oblasti ochrany obyvatelstva pak bylo využito metody KARS. Z výsledků výzkumného šetření vyplynulo, že výpadek elektrické energie představuje pro potravinářské podniky v Jihočeském kraji okamžité zastavení výroby. Žádný z dotazovaných podniků nevlastní náhradní zdroj elektrické energie, takže časová udržitelnost nouzového zásobování elektrickou energií je nulová. Alarmující je tento fakt především z pohledu krizového řízení, protože dva z dotazovaných potravinářských podniků jsou zařazeny v Krizovém plánu Jihočeského kraje a plní opatření z něj vyplývající. Významným faktorem ovlivňujícím aktuální stav připravenosti potravinářských podniků na výpadek elektrické energie je bezesporu fakt, že k dnešnímu dni v České republice neexistuje legislativní úprava, která by ukládala povinnost potravinářským podnikům zahrnout přípravu na výpadek elektrické energie do jejich systému řízení. Zvýšení připravenosti potravinářských podniků na výpadek elektrické energie, například v podobě zakoupení náhradního zdroje elektrické energie, by tedy vyžadovalo nemalé investice od samotných právnických a podnikajících fyzických osob. Doufám, že tato diplomová práce poslouží nejen jako učební materiál, ale bude přinejmenším námětem k diskuzi samotným potravinářským podnikům, jako modelový příklad řešení připravenosti na výpadek elektrické energie.cze
dc.format100 s.
dc.format100 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectkritická infrastrukturacze
dc.subjectvýpadek elektrické energiecze
dc.subjectpotravinářský průmyslcze
dc.subjectochrana obyvatelstvacze
dc.subjectcritical infrastructureeng
dc.subjectpower outageeng
dc.subjectfood industryeng
dc.subjectprotection of the populationeng
dc.titleDopady výpadku elektrické energie ve velkých potravinářských podnicích v Jihočeském krajicze
dc.title.alternativeImpacts of a power outage in great food - processing companies in South Bohemia countyeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag38999
dc.description.abstract-translatedIndispensability of electricity in all areas of life, including industry, requires enterprises to be prepared for possible power outages, which would minimize impacts on the population. The aim of this thesis titled "Impacts of a power outage in great food - processing companies in the South Bohemia county" is to analyze possible impacts of power cuts in the awareness system of large food enterprises and to assess the effects it would have on the protection of the population when power outage occurs. To obtain the data for the thesis, I used a qualitative research in the form of structured interviews with employees of five large food enterprises, who are responsible for the given area. SWOT analyse was used to evaluate the interviews and a KARS method was used for the analysis of the most significant impacts of an electric power outage in the system of awareness of enterprises and in the protection of the population. The results of the research revealed a basic fact that electricity outage would mean an immediate interruption of production for the food enterprises in South Bohemia. None of the enterprises surveyed owns a standby electric power source, so the sustainability of the standby energy supply does not exist. This fact is alarming mainly from the point of view of the crisis management, because two of the surveyed enterprises are included in the Crises plan of South Bohemia and implement corresponding measures. An important factor influencing the current state of food enterprises awareness for electricity outage is undoubtedly the fact that there is no legislation in the Czech Republic at the moment, which would impose an obligation for food enterprises to prepare for electric power outages. To increase the awareness of the food enterprises for electricity outage, for example in the form back up power sources, would require considerable investments. I hope that this thesis will serve not only as a study material, but also will be a subject of discussion for food enterprises, presenting a model for a case of electric power outage.eng
dc.date.accepted2014-06-17
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineCivilní nouzová připravenostcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programOchrana obyvatelstvacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeLíbal, Libor


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam