Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKonečná, Hana
dc.contributor.authorVlková, Lucie
dc.date.accessioned2021-12-03T14:17:21Z
dc.date.available2021-12-03T14:17:21Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-05-06
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/22187
dc.description.abstractDiagnostika i léčba zhoubných nádorových onemocnění u dětí a dospívajících se stále výrazně zlepšuje a ukazuje se, že na výsledku má nemalý podíl právě výživa. Jenže pro pacienta někdy může být obtížné až nemožné výživová doporučení dodržovat; má potíže s přijímáním stravy, silně se mu mění chuť, některé potraviny v něm vyvolávají potřebu zvracet. Navíc jídlo neplní jen čistě biologické potřeby, ale ve významné míře naplňuje i potřeby psychické. Cílem této bakalářské práce bylo popsat složení a způsob podání výživy v jednotlivých fázích léčby onkologicky nemocných dětí a mladistvých a zmapovat zkušenosti a názory dětských pacientů, jejich rodin a jejich ošetřujícího personálu na to, zda a jak je možné dodržet výživová doporučení a zároveň uspokojit chuťové preference dítěte. Hledám v ní odpověď na dvě výzkumné otázky: 1. Jak se mění z důvodu zajištění dostatečné nutrice způsob podání a složení výživy v průběhu léčby onkologicky nemocných dětí a mladistvých? 2. Jaké jsou názory dětských pacientů, jejich rodin a jejich ošetřujících lékařů na možnosti dodržení výživových doporučení? Text je rozdělen na dvě části teoretickou a výzkumnou. Teoretická část popisuje problematiku dětské onkologie a nejčastější typy nádorů u dětí a dospívajících, zmiňuje také možnosti jejich prevence. Dále se zabývá vedlejšími účinky protinádorové terapie, změnami metabolismu, malnutricí, nádorovou kachexií a anorexií. Největší část je věnována výživě hodnocení stavu výživy, výživové potřebě a formám nutriční podpory. Poslední část obsahuje doporučení při komplikacích s příjmem stravy a pro navýšení výživného obsahu stravy. Vzhledem ke komplikovanosti tématu jsem zvolila smíšenou výzkumnou strategii, více různých metod získávání i zpracování dat i různé skupiny respondentů. Sledovaným souborem bylo 45 onkologicky nemocných dětí a dospívajících ve věku od 4 do 18 let léčících se na Klinice dětské onkologie v Brně, jejich rodiče (7) a jejich ošetřující zdravotníci (2). Jako metody získávání dat byl využit dotazník, semistrukturované rozhovory, pozorování, záznamy stravy a informace ze zdravotnické dokumentace. Metodou zpracování dat byla kvalitativní i kvantitativní analýza dotazníkových odpovědí, obsahová analýza rozhovorů, pozorování, tvorba případových studií, propočet jídelníčků v programu "Nutriservis Profesional". Výsledky jsou prezentovány formou grafů, tabulek a prostého textu. Kapitola výsledky je rozdělena do třech podkapitol. Složení a způsob podání výživy se mění v závislosti na potřebách nemocného, jeho věku, druhu nádoru, léčbě a komplikacím, které v jejím průběhu nastávají. Záleží také na spolupráci samotného nemocného a jeho rodiny. Odlišný je také přístup u dospívajícího a dítěte a rozdíl mezi pobytem doma a v nemocnici. V některých fázích je pro zajištění dostatečné nutrice potřeba dietní úprava stravy, jindy je třeba nutriční podpora v podobě sippingu a při komplikacích, které s sebou léčba či onemocnění samotné přinášejí, se mění i způsob podání ústy, sondou, či parenterálně. Dodržet výživová doporučení představuje pro většinu onkologicky nemocných dětí a dospívajících značný problém, potíže s příjmem stravy během léčby má 95 %. Často jsou kvůli chuťovým preferencím dítěte odmítány určité formy nutriční podpory, které napomáhají výživová doporučení dodržet. Jak samotné děti, tak i jejich rodiče upřednostňují chuťové potřeby dítěte před doporučeními týkajícími se výživy. Našly se však i výjimky. Názory ošetřujícího personálu se shodují ve tvrzení, že vše záleží na přístupu jak samotných dětských pacientů, tak jejich rodin.cze
dc.format80 s. (107 750 znaků)
dc.format80 s. (107 750 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectDětská onkologiecze
dc.subjectVýživacze
dc.subjectMalnutricecze
dc.subjectNutriční podporacze
dc.subjectPediatric oncologyeng
dc.subjectNutritioneng
dc.subjectMalnutritioneng
dc.subjectNutrition supporteng
dc.titleVýživa u onkologicky nemocných dětí a dospívajícíchcze
dc.title.alternativeNutrition of children and adolescents with cancereng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag42967
dc.description.abstract-translatedDiagnosis and treatment of these diseases are still significantly improving and it turns out that nutrition is a significant part of the outcome. But it can be sometimes difficult or even impossible for the patient to follow dietary guidelines. It's possible that patients can have problems with food intake, their taste can alter altogether, or some food can even raise the need to vomit. Furthermore, food doesn't fulfill just biological needs, but it's a significant for psychological needs, too. It's therefore necessary to look at this issue from broader point of view.The aim of this thesis was to describe the composition and serving methods of nutritious meals in various stages of treatment of children and adolescents with cancer, and to map the experiences as well as view of young patients, their families and their nursing staff on whether and how it is possible to meet the nutritional recommendations while satisfying taste preferences of children. I was looking for answers to two research questions: 1. How has the method of service and the composition of diet been changing throughout the treatment in order to maintain sufficient nutrition? 2. What are the views of young patients, their parents and their attending physicians on the possibilities of maintaining nutritional recommendations? The text is divided into two parts: theory and research. The theoretical part describes the Pediatric Oncology issues and the most common types of cancer in young patients, it also mentions the possibilities of prevention. Then this part deals with side effects of cancer therapy, changes in metabolism, malnutrition, cancer cachexia and anorexia. The biggest part is devoted to nutrition nutritional status assessment, nutritional needs and forms of nutritional support. The last section contains recommendations for situations with food intake complications and the ways of increasing the nutritional contents of diet. Due to complexity of the topic I chose a mixed research strategy, several different methods of collecting and processing of data as well as questioning of various groups of respondents. I was observing 45 oncology patients children and adolescents aged 4 to 18, who are undergoing treatment at the Clinic of Pediatric Oncology in Brno, their parents (7) and their nursing staff (2). The data processing method was qualitative and quantitative analysis of questionnaire responses, interviews content analysis, observation, creation of case study, calculations of menus from the program "Nutriservis Profesional". Results are presented in graphs, tables and plain text. It's divided into three subsections. The composition and method of serving the nutritional meals depends on the needs of patients, their age, diagnosis, treatment and complications, which occur in the course of treatment. It also depends on the cooperation of patients themselves and their families. Different approach is with adolescent patients and with children as well as when they're treated at home or in the hospital. At some stages it is necessary to adjust the nutritional diet to have an adequate nutrition, at other stages the nutritional support is in sipping and when there are complications, which accompany the treatment, the method of service is changed into oral, by probe, or parenterally. Keeping of dietary recommendations represent a significant problem for these patients, which are troubles with food intake during the treatment (95% of patients). Due to children's taste preferences are some forms of nutritional support rejected, even though they are able to maintain the nutritional recommendations. Both young patients as well as their parents have preference for children's taste rather than nutrition. There were some exceptions, however. Opinions of the nursing staff are the same it all depends on the attitude of patients themselves and their families.eng
dc.date.accepted2015-06-18
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeDolečková, Miluška


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam