Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKubec, Roman
dc.contributor.authorRanglová, Karolína
dc.date.accessioned2021-12-06T13:42:36Z
dc.date.available2021-12-06T13:42:36Z
dc.date.issued2012
dc.date.submitted2012-04-25
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/23934
dc.description.abstractV teoretické části je znázorněna podobnost vzniku rozkladných sirných látek vznikajících v česneku (Allium sativum L.) a "sladkém" česneku (Tulbaghia violacea Harv.) po porušení jejich pletiv. Nápní praktické části pak bylo vyextrahovat z kořínků T. violacea marasmicin, majoritní rozkladnou sirnou látku a porovnat jeho antimikrobiální aktivitu s allicinem, majoritní rozkladnou sirnou látku v česneku proti některým rostlinným a živočišným bakteriiím a proti kvasince (Clavibacter michiganensis, Erwinia amylovora, Xanthomonas axonopodis, Bacillus cereus, Escherichia coli, Micrococcus luteus and Saccharomyces cerevisiae) užitím diskové difúzní metody. Diluční metodou byla určena MIC marasmicinu a allicinu proti živočišným bakteriím (Bacillus cereus, Escherichia coli and Micrococcus luteus).cze
dc.format33 s.
dc.format33 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectallicincze
dc.subjectmarasmicincze
dc.subjectTulbaghia violacea Harv.cze
dc.subjectMICcze
dc.subjectallicineng
dc.subjectmarasmicineng
dc.subjectTulbaghia violaceaeng
dc.subjectMICeng
dc.titleSirné sloučeniny "sladkého česneku" (<i>Tulbaghia violacea</i> Harv.)cze
dc.title.alternativeSulfur compounds of "sweet garlic" (<i>Tulbaghia violacea</i> Harv.)eng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag27359
dc.description.abstract-translatedThe theoretical part of the Bachelor thesis summarizes the formation pathways of sulfur compounds in plants of the genus Allium and shows the similarity between "regular" garlic (Allium sativum L.) and "sweet" garlic (Tulbaghia violacea Harv.). In the experimental part, marasmicin was extracted from the rhizomes of T. violacea and allicin was synthesized from diallyl disulfide. Antimicrobial properties of both compounds were tested in two ways - by the disk diffusion method against several strains of bacteria and yeasts (Clavibacter michiganensis, Erwinia amylovora, Xanthomonas axonopodis, Bacillus cereus, Escherichia coli, Micrococcus luteus and Saccharomyces cerevisiae) and by dilution method against three strains of bacteria (Bacillus cereus, Escherichia coli and Micrococcus luteus).eng
dc.date.accepted2012-05-28
dc.description.departmentPřírodovědecká fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineChemiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Přírodovědecká fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programChemiecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeŠtěrba, Ján


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam