dc.contributor.advisor | Kubec, Roman | |
dc.contributor.author | Ranglová, Karolína | |
dc.date.accessioned | 2021-12-06T13:42:36Z | |
dc.date.available | 2021-12-06T13:42:36Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.date.submitted | 2012-04-25 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/23934 | |
dc.description.abstract | V teoretické části je znázorněna podobnost vzniku rozkladných sirných látek vznikajících v česneku (Allium sativum L.) a "sladkém" česneku (Tulbaghia violacea Harv.) po porušení jejich pletiv.
Nápní praktické části pak bylo vyextrahovat z kořínků T. violacea marasmicin, majoritní rozkladnou sirnou látku a porovnat jeho antimikrobiální aktivitu s allicinem, majoritní rozkladnou sirnou látku v česneku proti některým rostlinným a živočišným bakteriiím a proti kvasince (Clavibacter michiganensis, Erwinia amylovora, Xanthomonas axonopodis, Bacillus cereus, Escherichia coli, Micrococcus luteus and Saccharomyces cerevisiae) užitím diskové difúzní metody. Diluční metodou byla určena MIC marasmicinu a allicinu proti živočišným bakteriím (Bacillus cereus, Escherichia coli and Micrococcus luteus). | cze |
dc.format | 33 s. | |
dc.format | 33 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | allicin | cze |
dc.subject | marasmicin | cze |
dc.subject | Tulbaghia violacea Harv. | cze |
dc.subject | MIC | cze |
dc.subject | allicin | eng |
dc.subject | marasmicin | eng |
dc.subject | Tulbaghia violacea | eng |
dc.subject | MIC | eng |
dc.title | Sirné sloučeniny "sladkého česneku" (<i>Tulbaghia violacea</i> Harv.) | cze |
dc.title.alternative | Sulfur compounds of "sweet garlic" (<i>Tulbaghia violacea</i> Harv.) | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 27359 | |
dc.description.abstract-translated | The theoretical part of the Bachelor thesis summarizes the formation pathways of sulfur compounds in plants of the genus Allium and shows the similarity between "regular" garlic (Allium sativum L.) and "sweet" garlic (Tulbaghia violacea Harv.).
In the experimental part, marasmicin was extracted from the rhizomes of T. violacea and allicin was synthesized from diallyl disulfide. Antimicrobial properties of both compounds were tested in two ways - by the disk diffusion method against several strains of bacteria and yeasts (Clavibacter michiganensis, Erwinia amylovora, Xanthomonas axonopodis, Bacillus cereus, Escherichia coli, Micrococcus luteus and Saccharomyces cerevisiae) and by dilution method against three strains of bacteria (Bacillus cereus, Escherichia coli and Micrococcus luteus). | eng |
dc.date.accepted | 2012-05-28 | |
dc.description.department | Přírodovědecká fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Chemie | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Přírodovědecká fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Chemie | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Štěrba, Ján | |