• Analýza provozních ukazatelů ve vybraném zemědělském podniku 

      Žižka, Antonín (Jihočeská univerzita, 2012)
      Cílem diplomové práce je zhodnocení hospodářského výsledku chovu dojeného skotu. V práci je kalkulováno s provozními ukazateli stáda, provozními náklady a výnosy za období let 2010 a 2011. Výsledkem práce je vyčíslení ...
    • FAKTORY NEGATIVNĚ OVLIVŇUJÍCÍ HLADINU SOMATICKÝCH BUNĚK V SYROVÉM KRAVSKÉM MLÉCE 

      Soukup, Petr (Jihočeská univerzita, 2007)
      Cílem mé práce byla analýza faktorů negativně ovlivňujících počet somatických buněk (PSB) v syrovém kravském mléce. Vzorky mléka byly sledovány u tří chovů s rozdílnou technologií chovu i dojení po dobu tří let. Hodnoty ...
    • Hospodaření na trvalých travních porostech a struktura živočišné výroby v podnicích s jejich převahou 

      Sedlecký, Pavel (Jihočeská univerzita, 2010)
      Diplomová práce byla vypracovaná na téma: Hospodaření na trvalých travních porostech (TTP) a struktura živočišné výroby v podnicích s jejich převahou. Cílem bylo analyzovat stavy skotu, produkci mléka a masa, podíl TTP v ...
    • Individuální dynamika močoviny v mléce v průběhu laktace 

      Boublík, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2007)
      V průběhu 10 po sobě jdoucích kalendářních měsících byla sledována skupina 20 dojnic holštýnského plemene tak, aby u nich mohl být popsán vztah mezi obsahem močoviny v mléce a mléčnou produkcí a parametry mléčné užitkovosti. ...
    • Komplexní zhodnocení živočišné výroby v zemědělském podniku s ohledem na ekonomiku výživy a odchovu jednotlivých kategorií skotu 

      Janata, Martin (Jihočeská univerzita, 2019)
      V diplomové práci na téma komplexní zhodnocení živočišné výroby v zemědělském podniku s ohledem na ekonomiku výživy a odchovu jednotlivých kategorií skotu byla vypracována teoretická a praktická část. Práce byla provedena ...
    • Mikrobiální jakost syrového kravského mléka ve vybraných chovech. 

      Hlaváčová, Nora (Jihočeská univerzita, 2008)
      Cílem diplomové práce bylo sledování problematiky výskytu celkového počtu mikroorganismů (CPM) ve čtyřech sledovaných chovech skotu. Chovy se od sebe lišily technologií ustájení a dojení, použitím predippingu, pastvou a ...
    • Mléčná užitkovost plemene lacaune ve vybraném chovu 

      Chodcová, Anna (Jihočeská univerzita, 2018)
      Diplomová práce byla zaměřena na vliv věku bahnic plemene lacaune na mléčnou užitkovost, vliv pořadí laktace a vliv fáze laktace na mléčnou užitkovost z hlediska množství nadojeného mléka a obsahu jednotlivých složek mléka. ...
    • Obsah jodu v mléce a mléčných výrobcích 

      Davidová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
      Předmětem diplomové práce bylo zjistit a zhodnotit obsah jodu v mléčných výrobcích v distribuční síti České republiky. Práce přináší aktuální informace o obsahu jodu v konzumním mléce a bílých jogurtech, které jsou běžnou ...
    • Obsah jódu v bazénových vzorcích mléka 

      Sojková, Lada (Jihočeská univerzita, 2015)
      Abstrakt Práce se zabývá obsahem jódu v bazénových vzorcích mléka. Přináší informace o obsahu jódu v České republice v rámci roků a okresů. Mléko bylo získáno ve spolupráci se společností Madeta a.s. Jód byl následně ...
    • Pastva dojnic ve vztahu k počtu somatických buněk v syrovém kravském mléce 

      Hnisová, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
      Cílem diplomové práce bylo sledovat hodnoty PSB v syrovém kravském mléce u chovů dojnic používajících letní pastvu (3 chovy) a chovů bez využití letní pastvy (5 chovů) a jejich vzájemné porovnání. Chovy se od sebe dále ...
    • Polymorfismus kandidátního lokusu a jeho vliv na technologickou jakost mléka 

      Švarcová, Monika (Jihočeská univerzita, 2018)
      Tato diplomová práce vznikla při studiu vlivu polymorfních variant lokusu mléčného proteinu betakaseinu (BCN) na znaky produkce a technologickou jakost mléka. Genotypy -kaseinu (gen CSN2) byly stanoveny metodou PCR-RFLP. ...
    • Prokysávací schopnosti mlékárenské suroviny 

      Boušková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
      Cílem práce bylo vyhodnocení změn v prokysávání tepelně ošetřeného mléka v závislosti na různých fermentačních teplotách. V průběhu prokysávání byly sledovány změny titrační kyselosti, aktivní kyselosti a dynamika růstu ...
    • Senzorická jakost jogurtů v závislosti na různém složení ovocného podílu 

      Bohdalová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2018)
      Diplomová práce je rozdělena na literární rešerši a zpracování vlastního výzkumu. Literární rešerše se zabývá klasifikací, složením a technologickými postupy při výrobě jogurtů. Dále je zde kapitola o metodách a využití ...
    • Senzorické hodnocení a přijatelnost mlékárenských výrobků s náhradou mléčného tuku 

      Doubravová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2021)
      Senzorická kvalita mléčných výrobků, u nichž byl mléčný tuk nahrazen tukem rostlinným, může mít vliv na preference spotřebitelů. Cílem práce bylo posoudit senzorické vlastnosti mléčných produktů a produktů, u nichž byla ...
    • Senzorické hodnocení konzumních mlék v závislosti na technologii výroby 

      Krůčková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
      Cílem diplomové práce bylo hodnocení konzumních mlék různě tepelně ošetřených pomocí preferenčních testů. Součástí práce byl dotazníkový průzkum provedený na základě navrženého dotazníku.
    • Senzorické hodnocení vybraných mléčných produktů 

      Halámková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2012)
      Cílem diplomové práce bylo provést pomocí některé z metod senzorické analýzy vyhodnocení vybraných mléčných produktů. Na základě navrženého dotazníku se provedl zároveň průzkum týkající se spotřeby a obliby vybraných ...
    • Senzorické hodnocení vybraných obilných nápojů 

      Urban, Martin (Jihočeská univerzita, 2019)
      Cílem diplomové práce bylo senzorické a nutriční hodnocení rostlinných nápojů. Analýza se zaměřila na rýžové a ovesné nápoje. Část populace má zdravotní problémy při konzumaci mléka. Určitou náhradou tak mohou být nápoje ...
    • Sledování aktivity štítné žlázy u koz 

      Bendová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2015)
      Diplomová práce se zabývá problematikou aktivity štítné žlázy u koz z hlediska vylučování nadbytečného jodu v mléce a moči. Obsah jodu v mléce jako potencionální zdroj jodu pro člověka je stále velmi důležitým tématem. V ...
    • Sledování dynamiky prokysávání mléka vybranými mlékařskými kulturami 

      Krampl, Pavel (Jihočeská univerzita, 2008)
      Tato práce se zabývá dynamikou prokysávání mléka po zaočkování vybranou mlékařskou kulturou v závislosti na měnící se podmínky kultivace a odlišných vlastnostech kultivačního média. Cílem práce je: {•} Zhodnocení ...
    • Složení mléka jako ukazatel úrovně metabolizmu dojnic 

      Štěrba, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2015)
      Mléko se jeví jako vhodné testační médium metabolické úrovně dojnic. Odběr mléka navíc na dojnice nepůsobí stresově. Každý měsíc má chovatel v rámci kontroly užitkovosti k dispozici základní údaje o složení mléka (tuk, ...