Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKubec, Roman
dc.contributor.authorŠtefanová, Iveta
dc.date.accessioned2021-12-08T08:58:47Z
dc.date.available2021-12-08T08:58:47Z
dc.date.issued2014
dc.date.submitted2014-05-16
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/31410
dc.description.abstractTato diplomová práce se zabývá studiem sekundárních sirných metabolitů hub s výraznými senzorickými vlastnostmi. Pozornost byla zaměřena zejména na jedlou houbu Lentinula edodes a některé druhy rodu Marasmius, které jsou charakteristické pro svou česnekovou chuť a vůni. Teoretická část diplomové práce nabízí popis i ostatních druhů hub, u kterých lze díky jejich výrazným senzorickým vlastnostem předpokládat existenci těkavých sirných sloučenin. Tyto vlastnosti jsou typické například pro některé zástupce rodů Entoloma, Gymnopus, Mycena, Thelephora nebo rod Tuber. Experimentální část byla zaměřena na izolaci a spektrální charakterizaci prekurzoru senzoricky aktivních sloučenin jedlé houby Marasmius perforans, triviálně glutamyl marasminu. Dalším cílem bylo metodou GC/MS identifikovat těkavé sirné sloučeniny přítomné v plodnicích Marasmius alliaceus a Thelephora palmata.cze
dc.format67 s. (10958 znaků)
dc.format67 s. (10958 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.titleSekundární sirné metabolity v houbách.cze
dc.title.alternativeSulfur-containing secondary metabolites in mushrooms.eng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag27037
dc.description.abstract-translatedThis thesis was focused on sulfur-containing secondary metabolites of mushrooms with significant sensory characteristics, in particular those exhibiting an alliaceous odor.The attention has been focused especially on the edible mushroom Lentinula edodes and some other species of the genus Marasmius, which are characteristic mainly for their garlic like taste and odor. The experimental part is focused on isolation and spectral characterization of the precursor of sensory active compounds of edible mushroom Marasmius perforans, trivially named -glutamyl-marasmin. Furthermore, this thesis focuses on GC/MS analysis of volatile compounds present in extracts of Marasmius alliaceus and Thelephora palmata.eng
dc.date.accepted2014-05-23
dc.description.departmentPedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineM-Ch/SŠcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Pedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programUčitelství pro střední školycze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam