Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKohout, Pavel
dc.contributor.authorCharvátová, Pavla
dc.date.accessioned2021-12-08T13:53:07Z
dc.date.available2021-12-08T13:53:07Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017-08-16
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/34671
dc.description.abstractBakalářská práce s názvem "Nutriční stav a příjem potravy u seniorů žijících doma" se zabývá problematikou výživy seniorů, příjmem potravy a také jejich nutričním stavem. Teoretická část práce se zabývá nejprve základními pojmy- stáří, důležitými složkami potravin potřebou energie, bílkovin, tuků, sacharidů, vlákniny, vápníku a také vitamínem D i pitným režimem a stravováním seniorů. Dále teoretická práce popisuje všechny změny gastrointestinálního traktu od dutiny ústní až po tenké a tlusté střevo a případné komplikace s nimi spojené např. malnutrice, obezita, osteoporóza a sarkopenie. Teoretická práce se také zabývá hodnocením výživy seniorů a především BMI, anamnézou, fyzikálním, antropometrickým, laboratorním i speciálním vyšetřením. Cílem práce bylo zjištění aktuálního nutričního stavu u pěti seniorů žijících doma a také zjistit jejich příjem potravy za sledované období. Výzkumná otázka se týkala toho, jak se liší nutriční stav u seniorů žijících doma v páru či u seniorů žijících doma samostatně. Pro zpracování výzkumné části bakalářské práce byla použita kvalitativní i kvantitativní metoda. Výzkumný soubor tvořilo 5 seniorů žijících doma ve věku 65 let a více. Senioři dostali na začátku výzkumu vytištěný záznamový arch na 14 dní, kam každý senior zapisoval druh a množství zkonzumované stravy, tekutin a také zapisoval pohybovou aktivitu a dobu strávenou venku. U každého seniora byla na začátku zjištěna osobní, rodinná, lékařská anamnéza i základní údaje o výšce a váze (osobně přeměřen a převážen). Veškerá zkonzumovaná strava a nápoje byly po vyplnění a předání (všech jídelníčků) zaneseny do programu "Nutriservis Professional", který vypočítal příjem energie, bílkovin, tuků, sacharidů, vápníku, sodíku, železa i vitamínu D, pak byly vypočítány průměry všech výsledků u každého nutrientu. Tyto hodnoty pak byly porovnány s hodnotami pro seniory. Ideální hmotnost byla zjištěna pomocí BMI s ohledem na seniory. U každého seniora byla provedena bioimpedance (speciální vyšetřovací metoda) pomocí bioimpedanční váhy Tanita v zařízeních Nature House v různých městech. Pomocí této speciální vyšetřovací metody byl zjištěn poměr tuku, vody i netukové hmoty v těle každého seniora. V tomto zařízení byl každý senior znovu zvážen. Dle Harris Benediktova vzorce bylo spočteno doporučené množství přijaté energie, bílkovin, tuků a sacharidů. Poté byly tyto hodnoty srovnány se skutečnými hodnotami přijaté energie, bílkovin, tuků a sacharidů z přijaté stravy seniorů za sledované období. Data byla zpracována do tabulek a prostého textu s krátkými komentáři. Ze všech výsledků, které jsem obdržela, je vidět, že výživa u sledovaných seniorů nedosahuje doporučovaných hodnot. Někteří senioři nedokázali ani naplnit své denní potřeby živin. Nakoupí si a uvaří jídlo, na které dostanou chuť. Nehledí na dostatečný příjem potřebných nutrientů. O zdravou výživu se nijak nezajímají.cze
dc.format82s.
dc.format82s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectSenior; stáří; výživa ve stáří; nutriční stav; příjem potravycze
dc.subjectSenior; old age; diet in old age; nutritional status; food intakeeng
dc.titleNutriční stav a příjem potravy u seniorů žijících domacze
dc.title.alternativeNutritional condition and food intake in seniors living at homeeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag50698
dc.description.abstract-translatedBachelor thesis entitled "Nutrition status and intake of food in seniors living at home" deals with nutrition of seniors, food intake and their nutritional status. The theoretical part deals first with the basic concepts of aging, important components of food - the need of energy, proteins, fats, carbohydrates, fiber, calcium and vitamin D as well as drinking and eating. Further, the theoretical work describes all changes of gastrointestinal tract from oral to thin and colon and any complications associated with them - malnutrition, obesity, osteoporosis and sarcopenia. The theoretical work also deals with evaluation of seniors' nutrition and especially with BMI, anamnesis, physical, anthropometric, laboratory and special examinations. The research question related to how the nutritional status of seniors living in a couple or seniors living single. A qualitative and quantitative method was used for processing the research part of the bachelor thesis. The research group created 5 seniors living at home aged 65 or higher. The seniors received a printed arc record at the beginning of the study in 14 days, each senior enrolling the type and amount of consumed diet, fluids, and also recording physical activity and time outdoors. For each senior, personal, family, medical history and basic height and weight data were initially identified. All consumed foods and beverages were entered into the "Nutriservis Professional" program, which calculated the intake of energy, protein, fat, carbohydrate, calcium, sodium, iron and vitamin D, then the averages of all results for each nutrient were calculated. These merits were compared with the merits for seniors. The ideal weight was determined using BMI for seniors. For each senior, bioimpedance (a special investigation method) was performed using Tanita bioimpedance scales at Nature House facilities in different cities. Using this special examination method, the ratio of fat, water and non-fat mass in the body of each senior was determined. In this facility, each senior was reconsidered. According to Harris Benedict's formula, the recommended amount of energy, proteins, fats and carbohydrates was calculated. Thereafter, these values were compared to the actual values of energy, protein, fat and carbohydrate taken from seniors' diet during the reference period. The data was processed into tables and plain text with short comments. Of all the results I have received, it can be seen that the nutrition in the elderly monitored does not reach the recommended values. Some seniors have failed to fulfill their daily nutritional needs. He buys and cooks food they taste for them. It does not look for sufficient intake of the necessary nutrients. They are not interested in healthy nutrition.eng
dc.date.accepted2017-09-05
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeVelemínský, Miloš


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam