Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorStasková, Věra
dc.contributor.authorKoppová, Veronika
dc.date.accessioned2021-12-08T13:55:49Z
dc.date.available2021-12-08T13:55:49Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017-05-02
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/34826
dc.description.abstractNutriční screening je jednoduchým nástrojem pro zjištění nutričního stavu pacienta a je určen převážně ke zjištění rizika malnutrice, nebo k odhalení již rozvinuté malnutrice. Malnutrice je patologický stav způsobený nedostatkem živin, nebo jejich nepoměrem. Je to nežádoucí komplikace v oblasti výživy, která může způsobovat vývoj dalších komplikací, které způsobují vyšší riziko mortality a morbidity, prodlužují dobu léčení, a tím zvyšují náklady na léčbu pacienta. Výhodou nutričního screeningu je sledování výživového stavu pacienta po celou dobu hospitalizace, protože pacientovi nutriční nároky se mohou měnit. Koncepce bakalářské práce je teoreticko empirická. V teoretické části bakalářské práce je popsán současný stav v oblasti výživy, hodnocení nutričního stavu pacienta v nemocničním zařízení, již zmíněná nejzávažnější komplikace výživy malnutrice a dále ošetřovatelská praxe v oblasti výživy. Druhou část bakalářské práce tvoří výzkumné šetření. Cílem práce bylo zjistit, jak je sestrami využíván nutriční screening v praxi. Pro dosažení cíle byly stanoveny tři výzkumné otázky. Jakým způsobem sestry pracují s nutričním screeningem? V jakých časových intervalech sestry pracují s nutričním screeningem. Jakými znalostmi sestry disponují v oblasti nutričního screeningu? Odpovědi byly získávány pomocí předem připraveného polostrukturovaného rozhovoru se sestrami na oddělení následné péče. Pro výzkumné šetření bylo vybráno oddělení následné péče z důvodu hospitalizace chronicky nemocných, geriatrických pacientů. Právě tato skupina pacientů je jednou z nejrizikovějších pro vznik komplikací způsobených nedostatečnou výživou. Z výzkumného šetření bylo zjištěno, že sestry dostatečně neznají sledované položky a význam nutričního screeningu, nekomunikují s nutričním terapeutem tak, jak je dáno, ale o výživový stav pacienta se zajímají a umějí si v dané problematice poradit.cze
dc.format46 s. (93 350) přílohy 5 s.
dc.format46 s. (93 350) přílohy 5 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectScreeningcze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectnutriční screeningcze
dc.subjectScreeningeng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectnutritional screeningeng
dc.titleVyužití nutričního screeningu v ošetřovatelské péčicze
dc.title.alternativeThe Use of Nutritional Screening in Nursing Careeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag51301
dc.description.abstract-translatedNutritional screening is a simple tool for detecting the nutritional status of a patient and is primarily intended to detect the risk of malnutrition or to detect already developed malnutrition. Malnutrition is a pathological condition caused by a lack of nutrients or by their misalignment. This is an unpleasant nutritional complication that can cause other complications that result in a higher risk of mortality and morbidity, prolong treatment time and hence increase the cost of treating the patient. The advantage of nutritional screening is to monitor the nutritional status of the patient throughout hospitalization, because the patient's nutritional requirements may change. The concept of the bachelor thesis is theoretical - empirical. The theoretical part of the bachelor thesis describes the current state of nutrition, the evaluation of the patient's nutritional status in the hospital, the most serious complications of nutrition - malnutrition and nursing practice in the area of nutrition. The second part of the bachelor thesis is a research survey. The aim of the work was to find out how nurses use nutritional screening in practice. Three research questions have been identified to achieve the goal. How do nurses work with nutritional screening? At what time intervals nurses work with nutritional screening. How do nurses know about nutritional screening? Responses were obtained through a pre-prepared semi-structured interview with nurses in the after-care department. A post-natal care department was selected for the research investigation due to the hospitalization of the chronically ill, geriatric patients. This group of patients is one of the most risky for complications caused by insufficient nutrition. The research has revealed that nurses are not sufficiently aware of the items under consideration and the importance of nutritional screening, do not communicate with the nutritional therapist as it is, but they are interested in the nutritional status.eng
dc.date.accepted2017-06-06
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineVšeobecná sestracze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programOšetřovatelstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeKrause, Martin


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam