• Přihlásit se
    Zobrazit záznam 
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Využití nutričního screeningu v ošetřovatelské péči

    Thumbnail
    Zobrazit/otevřít
    Plný text práce (1.940Mb)
    Posudek vedoucího práce (495.2Kb)
    Posudek oponenta práce (555.2Kb)
    Průběh obhajoby práce (681.1Kb)
    Datum
    2017
    Autor
    Koppová, Veronika
    Metadata
    Zobrazit celý záznam
    Abstrakt
    Nutriční screening je jednoduchým nástrojem pro zjištění nutričního stavu pacienta a je určen převážně ke zjištění rizika malnutrice, nebo k odhalení již rozvinuté malnutrice. Malnutrice je patologický stav způsobený nedostatkem živin, nebo jejich nepoměrem. Je to nežádoucí komplikace v oblasti výživy, která může způsobovat vývoj dalších komplikací, které způsobují vyšší riziko mortality a morbidity, prodlužují dobu léčení, a tím zvyšují náklady na léčbu pacienta. Výhodou nutričního screeningu je sledování výživového stavu pacienta po celou dobu hospitalizace, protože pacientovi nutriční nároky se mohou měnit. Koncepce bakalářské práce je teoreticko empirická. V teoretické části bakalářské práce je popsán současný stav v oblasti výživy, hodnocení nutričního stavu pacienta v nemocničním zařízení, již zmíněná nejzávažnější komplikace výživy malnutrice a dále ošetřovatelská praxe v oblasti výživy. Druhou část bakalářské práce tvoří výzkumné šetření. Cílem práce bylo zjistit, jak je sestrami využíván nutriční screening v praxi. Pro dosažení cíle byly stanoveny tři výzkumné otázky. Jakým způsobem sestry pracují s nutričním screeningem? V jakých časových intervalech sestry pracují s nutričním screeningem. Jakými znalostmi sestry disponují v oblasti nutričního screeningu? Odpovědi byly získávány pomocí předem připraveného polostrukturovaného rozhovoru se sestrami na oddělení následné péče. Pro výzkumné šetření bylo vybráno oddělení následné péče z důvodu hospitalizace chronicky nemocných, geriatrických pacientů. Právě tato skupina pacientů je jednou z nejrizikovějších pro vznik komplikací způsobených nedostatečnou výživou. Z výzkumného šetření bylo zjištěno, že sestry dostatečně neznají sledované položky a význam nutričního screeningu, nekomunikují s nutričním terapeutem tak, jak je dáno, ale o výživový stav pacienta se zajímají a umějí si v dané problematice poradit.
    URI
    https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/34826
    Kolekce
    • Zdravotně sociální fakulta

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Procházet

    Vše v repozitářiTypy publikacíDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

    Můj účet

    Přihlásit seZaregistrovat se

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV