Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKučera, Zdeněk
dc.contributor.authorAmerová, Veronika
dc.date.accessioned2021-11-19T14:39:25Z
dc.date.available2021-11-19T14:39:25Z
dc.date.issued2007
dc.date.submitted2007-09-14
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/3506
dc.description.abstractChov drůbeže je velmi významnou oblastí zemědělské výroby. Jeho význam roste i v souvislosti globálního trhu s těmito produkty. Velice důležitou složkou je rovněž produkce vajec. Po období neustálého růstu výroby v průběhu 80 a 90 let 20. století nastává stagnace a pokles výroby vajec. Dovozy konzumních vajec za dumpingové ceny a nesrovnatelně horší podmínky podnikání v rámci evropského trhu vážně ohrožují budoucnost producentů vajec v tuzemsku. Cílem každého chovatele slepic pro produkci vajec je maximální úspora nákladů. Významným nástrojem k dosažení tohoto cíle je i využití nosnic po co nejdelší dobu, tedy po přepelichání ještě ve druhém snáškovém cyklu. Tento způsob přináší hlavně úsporu nákladů na pořízení kuřic. I když je snáška ve druhém cyklu nižší, snesená vejce jsou průkazně větší a těžší. Jakékoliv zlepšení v kterékoliv fázi výroby vajec, které přinese snížení vlastních nákladů výroby vajec je žádoucí. Byl proveden pokus, kde je porovnávána nákladovost výroby vajec u nosnic za použití přepelichání s nákladovostí výroby vajec u chovu nosnic klasickým způsobem, abychom mohli vyhodnotit ekonomický přínos řízeného přepelichání nosnic. Pro ověřování byly použity kuřice ISA Brown. Cílem bylo ověřit vliv přepelichání slepic a jejich užitkovost v druhém snáškovém cyklu. Zaměřila jsem se na ekonomické výsledky výroby vajec tj. průměrnou užitkovost, nákladovost a realizační ceny vajec. Z dosažených výsledků můžeme vyvodit následující závěr. Řízené přepelichání nosnic je bezesporu významným ekonomicky přínosným nástrojem ke snižování výrobních nákladů vajec. Oproti normálnímu snáškovému cyklu byl během tříletého období dosažen u přepelichání zisk o 617 414 Kč vyšší. Tohoto zisku bylo dosaženo především snížením nákladů na zástav kuřic, který proběhl pouze dvakrát za tříleté období a snížením nákladů za krmivo a čištění haly s dezinfekcí.cze
dc.format39 s., 3 s. obr. příloh.
dc.format39 s., 3 s. obr. příloh.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectdrůbežcze
dc.subjectprodukce vajeccze
dc.subjectkvalita vajeccze
dc.subjectpřepelichánícze
dc.subjectekonomikacze
dc.subjectpoultryeng
dc.subjectegg productioneng
dc.subjectegg qualityeng
dc.subjectmoultingeng
dc.subjecteconomyeng
dc.titleVliv pelichání na ekonomiku chovu slepiccze
dc.title.alternativeInfluence of moulting on economy of layers breedingeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag8004
dc.description.abstract-translatedPoultry breeding presents an important part of agricultural production. Its importance is growing in relation with globalization of market. Egg production is a very important part of that. After a period of stable growth of eggs production during 80’s and 90’s of last century, we can currently observe stagnation and decline of the production. Import of consumption eggs for dumping prices and very strict and difficult conditions for eggs production business in the frame of EU, seriously endanger future existence of eggs producers is the Czech Republic. The intention of each breeder of poultry for eggs production is to minimize the costs and maximize the production. An important tool for reaching this target is using the poultry for maximal possible period of time. That means for the second yielding cycle after molting. Although the yield of eggs during the second cycle is less frequent, the eggs are bigger and heavier. This method ensures costs savings in acquisition of new poultry. Any improvements during any faze of the eggs production, that would bring cost savings is highly appreciated. There was done a comparison of eggs production under the standard method and also under the method of using controlled molting and second yielding cycle. The project took three years. The key area of comparison was the ratio of expenses to production unit. ISA Brown poultry was used for the project. The objective was to verify the influence of molting to the efficiency of poultry in the second yielding cycle. I have focused on the economical results, such as average efficiency, costs intensity and realization price of eggs. The conclusion for the project is following: Controlled molting of layers is important economical tool to production costs savings. During the period of the project economical result (profit) achieved was higher for 617.414 Czk at the group of molted poultry, compared to the standard yielding group. The reasons are on the costs side, the most significant savings are: i) Acquisition of poultry (two times during the period of 3 years) ii) Lower costs of fodder iii) Costs of disinfection of breeding hallseng
dc.date.accepted2007-10-18
dc.description.departmentEkonomická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineÚčetnictví a finanční řízení podnikucze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Ekonomická fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programEkonomika a managementcze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam