Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKolář, Ladislav
dc.contributor.authorRezková, Jana
dc.date.accessioned2021-12-09T06:56:28Z
dc.date.available2021-12-09T06:56:28Z
dc.date.issued2016
dc.date.submitted2016-04-22
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/35172
dc.description.abstractTato práce se zabývá pěstováním černého bezu, jeho sklizní a výrobou rosolu pro diabetiky a revmatiky a alkoholického rosolového nápoje. Je zde popisována charakteristika černého bezu, výskyt a popis jednotlivých léčivých částí a výčet minerálních a chemických látek a vitaminů. Dále jsou zde popsány metody výroby rosolu pro diabetiky a revmatiky a alkoholického rosolového nápoje a problémy, které nastaly při realizaci rosolové složky. Řešením tohoto problému se stala karboxycelulóza Akucell, která jediná byla dostatečně stabilní a bránila mikrobiální kontaminaci. Výsledkem praktické části této práce byla výroba dvou typů bezinkového rosolu. První výrobek byl kořeněný a druhý bez koření. Oba dva výrobky hodnotila a porovnávala skupina senzoriků s běžně na trhu dostupnými rosoly. Bezinkový rosol nekořeněný se umístil sice v horní polovině pořadí, ale dopadl v hodnocení hůře, než bezinkový rosol kořeněný. I bezinkový rosolový nápoj, který skupina senzoriků porovnávala s běžně na trhu dostupnými alkoholickými nápoji, se umístil v horní polovině pořadí. Je tedy nasnadě, že výroba bezinkového kořeněného rosolu a bezinkového alkoholického rosolového nápoje by, díky léčivým účinkům na lidský organismus a díky chuti, mohla najít své obdivovatele.cze
dc.format45 s.
dc.format45 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectBez černý zpracování plodů rosoly alkoholické nápojecze
dc.subjectelderberry - processing fruits - jellies - alcoholic beverageeng
dc.titlePěstování bezu černého v LFA jako průmyslové suroviny k výrobě rosolu pro diabetiky a revmatiky a alkoholického rosolového nápojecze
dc.title.alternativeGrowing elder in the LFA as an industrial raw material to manufacture jelly diabetics and rheumatics and alcoholic beverages jellyeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag41837
dc.description.abstract-translatedThis work deals with the cultivation of elderberry, its harvesting and production of jelly for diabetics and rheumatics and jelly alcoholic beverage. There is a description of elderberry characteristic, presence and description of the individual medical components and a list of minerals and chemicals including the vitamins. Then there are descriptions of jelly productions methods for diabetcs and rheumatics and of alcoholic beverageoccured during realisation of the jelly component. The solution to this problem was carboxy cellulose Akucell that was the only one suficiently stable and prevented the microbial contamination. The result of the practical part of this work was the production of two types of elderberry jelly. The first product was spicy and the second one was without any spices. Both products were evaluated and compared by a group of sensorics with usually available jellies. Elderberry jelly without a spices came in the first half of rank, however, still the reset was worse than the spicy elderberry jelly. Also elderberry jelly beverage, which a group of sensoric valuated by alcoholic beverages usually available on the market finally came in the first half of rank. It is therefore obvious, that the production both of the spicy elderberry jelly and elderberry alcoholic jelly beverage could find its admirers thanks to healing effects on human body aand thanks to its delicious taste.eng
dc.date.accepted2016-06-01
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgropodnikánícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam