Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorZimmelová, Petra
dc.contributor.authorNováková, Tereza
dc.date.accessioned2022-03-09T07:28:55Z
dc.date.available2022-03-09T07:28:55Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-05-04
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/39460
dc.description.abstractStrava při užívání warfarinu je velmi diskutované téma. Bakalářská práce se zaměřuje na spojení stravy s warfarinem v seniorském věku. Tato práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je popisována antikoagulační léčba, warfarin, nové perorální antikoagulace, vitamin K, spojení stravy s warfarinem a senioři. Cílem praktické části bakalářské práce je zjistit, zda mají senioři povědomí, že užívání warfarinu a antikoagulační léčby může souviset se stravou. Ke zjištění informací pro praktickou část bakalářské práce je užita metoda kvalitativního výzkumu, přesněji polostrukturovaného rozhovoru. Tyto rozhovory byly uskutečněny s osmi seniory v nemocnici a dvěma seniory v domácím prostředí. V další části práce byl vyhodnocen pětidenní jídelníček všech deseti seniorů prostřednictvím programu Nutriservis, databáze USDA a literatury od Kohouta et al., 2007. Hodnoty, které jsou výstupem z tohoto programu, databáze a uvedené literatury, byly porovnány s odhadovanými hodnotami vitaminu K nad 65 let, které jsou uvedeny v publikaci Referenční hodnoty pro příjem živin, 2011. Problematika se stravou spojenou s užíváním warfarinu je vnímána vcelku dobře. Z výsledků práce vyplývá, že největší chybou, kterou senioři dělají, je vynechání zeleniny z jídelníčku kvůli strachu porušení léčby warfarinem. Dále se domnívají, že zelenou zeleninu by neměli konzumovat vůbec. Proto by bylo třeba se zaměřit na informovanost pacientů o nevyřazování zeleniny z jídelníčku a na ukázání vhodných a nevhodných potravin. Zásah nutričního terapeuta, který by s pacientem podrobněji prodiskutoval problematiku kolem spojení stravy s warfarinem, se jeví jako klíčový. Bakalářská práce může sloužit jako informační materiál pro seniory užívající warfarin.cze
dc.format61 s. (77 693)
dc.format61 s. (77 693)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectstravacze
dc.subjectseniořicze
dc.subjectwarfarincze
dc.subjectantikoagulační léčbacze
dc.subjectvitamin Kcze
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectseniorseng
dc.subjectwarfarineng
dc.subjectanticoagulation therapyeng
dc.subjectK vitamineng
dc.titleSpojení stravy s warfarinem v seniorském věkucze
dc.title.alternativeThe relations between a nutrition and warfarin among elderly populationeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag54748
dc.description.abstract-translatedAny diet during the warfarin treatment is a highly discussed topic. The bachelor thesis focuses on the relations between a nutrition and warfarin among elderly population. The thesis itself is divided into a theoretical and a practical part. The theoretical part describes anticoagulation therapy, warfarin, new oral anticoagulation, K vitamin, relations between nutrition and warfarin and seniors. The practical part inquires the general awareness among the seniors of the potential relations between warfarin and anticoagulation therapy and their eating habits. The methodology of qualitative research (semi-structured interviews) was used for gathering the information in the practical part of the thesis. The interviews were realized in a hospital (8 seniors) and also in the houses of the respondents (2 seniors). The thesis also provides the assessment of 5 daily menus of 10 interviewed seniors through the Nutriservis program, the USDA database and the literature (Kohout et al., 2007). As the outputs of the program, the database and the literature all the detected values were compared with estimated vitamin K values among the above 65 years population stated in the "Referenční hodnoty pro příjem ţivin, 2011" publication. The issue of relations between nutrition and the warfarin treatment is accepted basically well. The outputs clearly show that the mistake seniors often do is a vegetable elimination from the menu due to the concerns of a warfarin treatment disorder. The seniors also believe that they shall not consume any green vegetable at all. Concerning the outputs of the thesis it is necessary to focus more on providing correct information to the patients about the importance of including the vegetable in their menu and proposing the appropriate and inappropriate foods. Therefore the professional advice of the nutrition therapist is crucial to discuss deeply the relation between a nutrition and warfarin with the patients. The thesis might be an information source for the seniors using warfarin.eng
dc.date.accepted2018-06-15
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeVonke, Ivan


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam