Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorBednářová, Dagmar
dc.contributor.authorŘezáčová, Eva
dc.date.accessioned2021-11-22T11:55:20Z
dc.date.available2021-11-22T11:55:20Z
dc.date.issued2008
dc.date.submitted2008-04-30
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/3973
dc.description.abstractTato diplomová práce uvádí důležité přínosy pro podnikatelský sektor, které mohou být díky klastrovým iniciativám nastartovány. Klastr je organizační forma propojení dvou a více malých a středních podniků. Podniky vystupují v tomto seskupení jako právně samostatné jednotky v kooperativním relativně stabilním vztahu. Uvnitř klastru lze pozorovat vyšší úroveň kooperace a důvěry, přičemž důvěra a spolupráce se stávají nezbytnou podmínkou k úspěchu celého klastru. Výroba potravinářských výrobků a nápojů je odvětvím silně spjato se zemědělstvím. Z devíti výrobních oborů tohoto odvětví jsou nejvýznamnější a pokrývají téměř 2/3 produkce v ČR (dle tržeb) tyto obory: - výroba ostatních potravinářských výrobků - pekařské a cukrářské výrobky, cukr, cukrovinky aj. - výroba masa a masných výrobků, vč. drůbeže - výroba nápojů V podmínkách Jihočeského kraje je struktura významnosti v rámci odvětví samotného odlišná. Vysoký podíl na ekonomických činnostech v rámci tohoto odvětví mají také tyto obory: - zpracování a konzervování ryb a rybích výrobků, - zpracování mléka, výroba, mlékárenských výrobků a zmrzliny - výroba krmiv Uvedené analýzy byly provedeny z dat poskytnutých Českým statistickým úřadem, a agenturou CzechInvest. Lokalizační koeficient, který vyšel 1,426 tudíž větší než 1 znamená, že zaměstnanost v potravinářském odvětví v regionu je vyšší než průměrná zaměstnanost ve stejném odvětví v České republice. Toto odvětví je tedy pro region významné a je třeba se jím zabývat a rozvíjet ho.cze
dc.format72 s.
dc.format72 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectklastrcze
dc.subjectspoluprácecze
dc.subjectpotravinářský průmyslcze
dc.subjectJihočeská krajcze
dc.subjectclusterseng
dc.subjectcooperationeng
dc.subjectfood-processing industryeng
dc.subjectSouth Bohemian regioneng
dc.titlePodmínky pro vznik a rozvoj klastru v potravinářském průmyslu v Jihočeském krajicze
dc.title.alternativeThe conditions for formation and development of clusters in the food-processing industry in the South Bohemian regioneng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag8426
dc.description.abstract-translatedApart from definitions of clusters from various sources, the composition and practical functioning of a cluster had to be evaluated. Each cluster is composed of four basic elements first, a core of the cluster containing highly specialised geographically close companies operating in the given branch of industry, second, supporting businesses, i.e. specialists in their branch with links to the core of the cluster (such as banks, accountants, lawyers, forwarders, growers, etc,), third, the so-called soft infrastructure formed usually by public organisations such as universities, research institutions, parks, branch education, etc., and fourth, the technical infrastructure covering specialised establishments integrated into the cluster, state and private infrastucture. One of the answers to the question why clusters should be promoted is a list of advantages of a businness´s membership in a cluster. The advantages include access to information, a high level of communication between the members, cooperation, education and training opportunities, accessibility of consultancy, joint marketing, enhanced productivity, innovation and consequently, better competitiveness. In view of the aforesaid, benefits that might arise from the membership of universities and public institutions in clusters were analysed. The production of food products and drinks is a branch that is connected with agriculture. The following branches are the most significant from nine production branches, they recover almost 2/3 of production in the Czech republik (according to revenue): - Production of other food products - baker´s products and pastry, sugar, candy and others - Production of meat and meat products, inluding poultry - Production of drinks In surroundings of South-bohemia locality the structure of the significance in branches is different. These branches have a high part on economic activities in this branch: - Working and packing of fish and fish products - Milk production, production of milk products and ice cream - Production of feedstuffs Analyses shown were made from data obtained from the Czech Statistical Office and CzechInvest. Localization coefficient that is 1,426 is higher than 1 which means that the unemployment in food branch in the locality is higher than the average unemployment in the same branch in the Czech republic. This branch is significant for this locality and it is necessary to attend this and to envolve this.eng
dc.date.accepted2008-06-10
dc.description.departmentEkonomická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineObchodní podnikánícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Ekonomická fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programEkonomika a managementcze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam