Podmínky pro vznik a rozvoj klastru v potravinářském průmyslu v Jihočeském kraji
Abstrakt
Tato diplomová práce uvádí důležité přínosy pro podnikatelský sektor, které mohou být díky klastrovým iniciativám nastartovány.
Klastr je organizační forma propojení dvou a více malých a středních podniků. Podniky vystupují v tomto seskupení jako právně samostatné jednotky v kooperativním relativně stabilním vztahu. Uvnitř klastru lze pozorovat vyšší úroveň kooperace a důvěry, přičemž důvěra a spolupráce se stávají nezbytnou podmínkou k úspěchu celého klastru.
Výroba potravinářských výrobků a nápojů je odvětvím silně spjato se zemědělstvím.
Z devíti výrobních oborů tohoto odvětví jsou nejvýznamnější a pokrývají téměř 2/3 produkce v ČR (dle tržeb) tyto obory:
- výroba ostatních potravinářských výrobků - pekařské a cukrářské výrobky, cukr, cukrovinky aj.
- výroba masa a masných výrobků, vč. drůbeže
- výroba nápojů
V podmínkách Jihočeského kraje je struktura významnosti v rámci odvětví samotného odlišná. Vysoký podíl na ekonomických činnostech v rámci tohoto odvětví mají také tyto obory:
- zpracování a konzervování ryb a rybích výrobků,
- zpracování mléka, výroba, mlékárenských výrobků a zmrzliny
- výroba krmiv
Uvedené analýzy byly provedeny z dat poskytnutých Českým statistickým úřadem, a agenturou CzechInvest.
Lokalizační koeficient, který vyšel 1,426 tudíž větší než 1 znamená, že zaměstnanost v potravinářském odvětví v regionu je vyšší než průměrná zaměstnanost ve stejném odvětví v České republice. Toto odvětví je tedy pro region významné a je třeba se jím zabývat a rozvíjet ho.