Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorPokorná, Jitka
dc.contributor.authorFidlerová, Karolína
dc.date.accessioned2023-03-07T12:00:21Z
dc.date.available2023-03-07T12:00:21Z
dc.date.issued2019
dc.date.submitted2019-05-06
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/41162
dc.description.abstractTato bakalářská práce se zabývá stravováním seniorů s diabetem v domově pro seniory. Byly stanoveny dva cíle, a to zhodnotit, jak jídelníček v domově pro seniory vyhovuje biologickým potřebám diabetiků a také zhodnotit nutriční a energetický denní příjem seniorů - diabetiků. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se věnuje stáří a fyziologickým změnám, které během něho nastávají. Dalšími důležitými tématy jsou diabetes mellitus 1. a 2. typu, jejich diagnostika, komplikace a léčba. Tuto část zakončuje doporučení pro výživu ve stáří. Pro tuto práci jsem si zvolila kvalitativní výzkum, kterého se zúčastnilo 10 seniorů. Týden jsem zapisovala jejich příjem jídla a pití, který jsem následně propočítala v programu Nutriservis Professional. Pomocí zjištěných údajů o výšce, váze a věku jsem vypočítala potřebu energie a živin, použita byla Harris-Benedictova rovnice. Energetický příjem a množství jednotlivých živin jsem porovnala s jejich vypočítanou potřebou a současnými doporučeními z oblasti diabetu a výživy starší populace. Součástí byl i semistrukturovaný rozhovor o stravovacích zvyklostech, jídle v domově, potížích při jídle apod.Z výzkumu vyplynulo, že jídelníčky v domově pro seniory ve většině sledovaných kritérií neodpovídaly potřebám a doporučením pro seniory s diabetem. Energetický příjem i množství živin se v různých dnech velmi lišily. Většina klientů měla vyšší příjem energie a živin, někteří však přijímali méně, než je jejich bazální potřeba. V některých jídelníčcích seniorů byl nedostatek bílkovin, což je pro osoby v tomto věku značně rizikové. Práce by mohla být použita jako výukový materiál pro nutriční terapeuty nebo jako pomůcka pro tvorbu jídelníčků v domovech pro seniory.cze
dc.format92 s. (140 887)
dc.format92 s. (140 887)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectDiabetes mellitus; domov pro seniory; léčba diabetu; senior; výživa ve stáří; výživacze
dc.subjectDiabetes mellitus; diabetes treatment; nutrition; nutrition in old age; retirement home; senioreng
dc.titleVýživa diabetiků v domově pro seniorycze
dc.title.alternativeNutrition of diabetics in a retirement homeeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag57800
dc.description.abstract-translatedThis bachelor's thesis deals with a diet of seniors with diabetes in a retirement home. Two goals have been set, to evaluate how diet in a retirement home suits biological needs of diabetics and also to evaluate nutritional and energy intake of seniors - diabetics. The thesis is divided into a theoretical and a practical part. The theoretical part deals with the old age and with the physiological changes that occur during it. Another important topics are type 1 and type 2 diabetes, their diagnosis, complications and treatment. This part is concluded by a recommendation for nutrition during old age. I chose qualitative research for this work in which 10 seniors participated. I was recording their food and drink intake for one week. I subsequently used the data recorded for a calculation in the Nutriservis Professional program. I used the data about height, weight and age and I calculated the need for energy and nutrients using the Harris-Benedict equation. I compared the intake of energy and nutrients with their calculated need and current recommendations for diabetes and nutrition for the elderly. The work also incorporates a semi-structured interview about eating habits, food in the retirement home, eating difficulties, etc. The research showed that menus in the retirement home in most of the observed criteria did not meet the needs and recommendations for the seniors with diabetes. The energy and the nutrients intake varied greatly among different days. Most of the clients had higher energy and nutrients intake, but some of them received less than their basal need. There was a lack of protein in some diets of seniors which is very risky for people of this age. The work could be used as a teaching material for dietitians or as a tool for creating menus for retirement homes.eng
dc.date.accepted2019-06-11
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeZimmelová, Petra


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam