Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorVelemínský, Miloš
dc.contributor.authorKaletová, Nikol
dc.date.accessioned2023-03-07T12:00:34Z
dc.date.available2023-03-07T12:00:34Z
dc.date.issued2019
dc.date.submitted2019-08-14
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/41187
dc.description.abstractTato bakalářská práce, která je zaměřena na téma sůl u dětí staršího školního věku, je rozdělena na dvě části. První část je věnována zmapování, kolik přijímají děti staršího školního věku soli a druhá část je zaměřena přímo na potraviny, ze kterých děti staršího školního věku nejvíce přijímají soli. V teoretické části jsem se zaměřila na to, kolik soli má tvořit doporučené denní množství a dále na využití soli v lidském organismu. Poté v této oblasti zmiňuji, co může způsobit nadměrná konzumace soli již od raného dětství. Jak se dočteme v mnoha publikacích, děti v dnešní době solí stejně tak nadměrně jako jejich rodiče. Právě od svých rodičů si děti odnášejí do života nejvíce stravovacích návyků. V posledním úseku teoretické části práce jsem se zaobírala zvlášť jednotlivými živinami, které by měly děti konzumovat ve správném množství. V České republice podle Světové zdravotnické organizace se solí dvakrát až třikrát více, než je doporučené denní množství. V praktické části jsem spolupracovala se 30 respondenty po dobu pěti víkendů. Jejich rodiče zaznamenávali v tuto tomto časovém rozpětí jídelníčky svých dětí, které obsahovaly snídaně, svačiny, obědy, odpolední svačiny a večeře. Na druhou část výzkumu jsem použila dotazník, abych zjistila, ze kterých potravin děti staršího školního věku nejvíce přijímají sůl. Všechna data z jídelníčků jsem zaznamenala do aplikace Nutriservis Professional, která následně vyhodnotila množství sodíku v miligramech. Výpočty jsem převedla do programu Excel, kde jsem vypočítala množství v gramech a následně dle vzorce * 2,5 přepočetla na množství soli za den. Teprve poté jsem mohla vyhodnotit celkové množství soli a průměr všech pěti víkendů u každého respondenta zvlášť. Z výsledných hodnot, které jsem zpracovala a vyhodnotila, jsem zjistila, že 53,3% dětí v domácím prostředí během pěti víkendů konzumovalo nad 5 gramů soli na den. Což potvrzuje fakt, že děti staršího školního věku konzumují více soli, než je doporučené denní množství, jak uvádí i několik autorů ve svých knižních publikacích.cze
dc.format73
dc.format73
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectkuchyňská sůl; sodík; starší školní věk; doporučené denní množství soli;cze
dc.subjectkitchen salt; sodium; older school age; recommended daily amount of salteng
dc.titleSůl ve výživě u dětí staršího školního věkucze
dc.title.alternativeSalt in nutrition of older aged school childreneng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag57936
dc.description.abstract-translatedThis bachelor thesis, which is focused on the topic of salt consumed by older school age children, it is divided into two parts. The first part is devoted to mapping how much the older children take salt, and the second part focuses directly on food, of which the older children receive salt the most. In the theoretical part I focused on how much salt should contain the recommended daily amount for the children and on the use of salt in the human body. Then I mention what can cause excessive consumption of salt from early childhood. As we read in many publications, children nowadays using salt as excessively as their life. It is from their parents that children bring the most eating habits to their life. In the last part I focused on individual nutrients that children should consume in the right amount. In the Czech Republic, according to the World Health Organization, salt is used two to three times more than recommended daily amount. In the practical part I worked with 30 respondents for five weekends. During this time, their parents recorded their children´s meals, which included breakfast, snacks, lunch, afternoon snacks, and dinners. For the second part of the research, I used a questinainnaire to find out which types of food the children intake the highest amount salt. Afterwards I recorded all the diet data into Nutriservis Professional, which then evaluated the amount of sodium in milligrams. I transferred the calculations into Excel, where I calculated the amount in grams and then converted to the amount of salt per day using the formula * 2,5. Only then, I could evaluate the total amount of salt and the average of all five weekends for each respondent separately. From the resulting values I processed and evaluated, I found that 53.3% of children in the home environment consumed over 5 grams of salt per day over five weekends. This only confirms the fact, that older school-age children consume more salt than the recommended daily amount, as several authors claim in their printed publications.eng
dc.date.accepted2019-09-11
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeJanda, Jan


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam