dc.contributor.advisor | Smetana, Pavel | |
dc.contributor.author | Plánská, Miroslava | |
dc.date.accessioned | 2023-03-07T12:16:23Z | |
dc.date.available | 2023-03-07T12:16:23Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.date.submitted | 2019-04-15 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/41609 | |
dc.description.abstract | Obecně můžeme říci, že znaky, které se týkají dokvašování různých druhů
piv, nejsou pro veřejnost přímým ukazatelem, co se týče kvality piva. I přesto, že tyto vlivy přímo ovlivňují senzorické vlastnosti finálního produktu. Stává se zavádějícím, že neznalost označování piva vede konzumenty k mylným představám a domněnce, že např. 12 stupňové pivo, obsahuje 12 % alkoholu. U hodnocených vzorků probíhalo spodní kvašení a monitorování závěrečné výroby piva v cylindrokónických kvasných a zracích tancích. Měřením základních analytických parametrů dokvašování piva byly měřeny parametry jako obsahové a hmotnostní procenta v pivu, extrakt, zdánlivý extrakt a mladina. Zde je nejdůležitější především úbytek extraktu a přibývání alkoholu v čase, přičemž hodnota mladiny se téměř nemění. | cze |
dc.format | 40 s. | |
dc.format | 40 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | fermentační procesy | cze |
dc.subject | pivo | cze |
dc.subject | dokvašování | cze |
dc.subject | cylindro-konický tank | cze |
dc.subject | fermentation processes | eng |
dc.subject | beer | eng |
dc.subject | fermentation | eng |
dc.subject | cylinder-conical tank | eng |
dc.title | Vliv zrání na vybrané ukazatele piva | cze |
dc.title.alternative | Influence of beer aging on selected indicators | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 54205 | |
dc.description.abstract-translated | It is possible to say, that signs, connected with fermentation of different kinds of beer, are not direct indicators of beer quality. Although these processes directly affect sensory characteristics of final product. Ignorance of bottle labelling could be misleading, because it can lead consumers to wrong idea that 12-degree beer means 12% of alcohol. Bottom-fermentation of evaluated samples and monitoring final beer production were going in cylindrical-conical beer fermentation tanks. By measuring basic analytical parameters of fermentation, there were evaluated features like content percentage, proportion by mass, apparent extract and wort. There is the most significant decrease of extract and increase of alcohol in dependence on time, while there is almost no change in amount of wort. | eng |
dc.date.accepted | 2019-06-06 | |
dc.description.department | Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Trvale udržitelné systémy hospodaření v krajině | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |