dc.contributor.advisor | Samková, Eva | |
dc.contributor.author | Prášek, Jiří | |
dc.date.accessioned | 2023-03-07T12:16:29Z | |
dc.date.available | 2023-03-07T12:16:29Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.date.submitted | 2019-04-15 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/41619 | |
dc.description.abstract | Cílem bakalářské práce bylo připravit alespoň tři druhy ovocných vín pro senzorické hodnocení a posoudit jejich přijatelnost ve vybrané skupině hodnotitelů. V průběhu přípravy byla práce obohacena o výsledky senzorického hodnocení tří ovocných vín zakoupených v tržní síti. Senzorické analýzy (pořadová preferenční zkouška a vypracování senzorického profilu) se zúčastnilo celkem 61 posuzovatelů z řad studentů, vysokoškolských pedagogů i veřejnosti ve věku od 21 do 55 let. Zjištěné výsledky ukázaly, že nejlépe hodnoceným experimentálně vyrobených vzorkem bylo ve vybrané skupině víno z plodů růže šípkové (Rosa canina). Nejhůře hodnoceným bylo víno vyrobené z plodů slivoně trnky (Prunus spinosa L.). Při posuzování komerčně vyrobených ovocných vín souvisely významné rozdíly v hodnocení senzorického profilu mezi vzorky především s individuálními chuťovými preferencemi posuzovatelů. Na hodnocení celkového dojmu posuzovaných ovocných vín se podílelo především hodnocení vůně a chuti hodnoceného vzorku vína. | cze |
dc.format | 51 | |
dc.format | 51 | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | ovocné víno | cze |
dc.subject | senzorická analýza | cze |
dc.subject | výroba vína | cze |
dc.subject | šípkové víno | cze |
dc.subject | fruit wine | eng |
dc.subject | sensory analysis | eng |
dc.subject | wine making | eng |
dc.subject | rosehip wine | eng |
dc.subject | Rosa canina | eng |
dc.title | Senzorické hodnocení vybraných druhů ovocných vín | cze |
dc.title.alternative | Sensory evaluation of fruit wines | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 54239 | |
dc.description.abstract-translated | The aim of this thesis was to prepare at least three samples of fruit wines and make a sensory evaluation of them within a group of evaluators. The results of the sensory evaluation of fruit wines bought in the market were added. The sensory analysis of the fruit wine samples was done at the Faculty of Agriculture at the University of South Bohemia in České Budějovice. Evaluators (n= 61; 21 to 55 years old) made a perception (ranking and sensory profile) of the fruit wine samples. The best self-made fruit wine was rosehip wine (fruit of Rosa canina). The worst self-made fruit wine was blackthorn wine (fruit of Prunus spinosa L.). The assessors did not register any big differences during the analysis of the commercially made fruit wines, therefore the variability in evaluation depended on the individual preferences. The complete impression of evaluated fruit wines mainly consisted of the results from analysis of the aroma and the taste of those samples. | eng |
dc.date.accepted | 2019-06-10 | |
dc.description.department | Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zemědělství - Prvovýroba | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |