dc.contributor.advisor | Hamplová, Lidmila | |
dc.contributor.author | Fořtová, Eliška | |
dc.date.accessioned | 2024-03-12T08:58:02Z | |
dc.date.available | 2024-03-12T08:58:02Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.date.submitted | 2020-06-03 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/43184 | |
dc.description.abstract | Téma mé bakalářské práce je Obezita jako vážný problém veřejného zdraví obyvatel Evropské unie a tvoří ji dvě části, teoretická a praktická. V teoretické části se věnuji definici obezity, jejím druhům a různým způsobům hodnocení obezity. Dále se zabývám jednotlivými makronutrienty, vodou a alkoholem, ale také prevencí, příčinami či následnou terapií obezity.
Pro svou bakalářskou práci jsem si stanovila 4 cíle, kterým se věnuji v praktické části. Prvním cílem bylo porovnání stavu obezity populace ČR a ostatních států EU, druhým zmapování informovanosti populace o zdravotních rizicích spojených s obezitou, třetím zjištění vlastních stravovacích návyků u vybrané skupiny obézních jedinců nad 25 let a zmapování složení stravy u vybrané skupiny obézních, čtvrtým pak návrh možností snížení výskytu obezity.
Výzkumnou skupinu pro naplnění druhého a třetího cíle tvořilo 73 obézních respondentů (s BMI nad 29,9) starších 25 let, kteří mi vyplnili krátký anonymní dotazník vlastní konstrukce. Pro naplnění druhé části třetího cíle jsem zpracovala týdenní záznamy jídelníčků 8 respondentů (4 žen a 4 mužů), zadala je do programu Nutriservis a následně porovnala s výživovými doporučeními z hlediska zastoupení jednotlivých makronutrientů a přijaté energie.
Podle výsledků většina dotazovaných zná alespoň nějaká zdravotní rizika spojená s obezitou, pouze 7 % nezná žádná. Většina respondentů se však nestravuje dle výživových doporučení, nekonzumuje dostatek ovoce a zeleniny, ryb a nepije dostatečné množství tekutin.
Složení stravy u vybrané skupiny obézních naprosto nenaplňovalo výživová doporučení. Většina respondentů měla nevyrovnaný příjem makronutrientů během týdne, průměrné hodnoty bílkovin a zejména tuků byly vyšší, sacharidů naopak nižší, než jsou výživová doporučení. Také příjem energie byl větší než jejich energetická potřeba. | cze |
dc.format | 70 | |
dc.format | 70 | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Obezita | cze |
dc.subject | BMI | cze |
dc.subject | makronutrienty | cze |
dc.subject | stravovací návyky | cze |
dc.subject | zdravotní rizika | cze |
dc.subject | Obesity | eng |
dc.subject | BMI | eng |
dc.subject | macronutrients | eng |
dc.subject | eating habits | eng |
dc.subject | health risks | eng |
dc.title | Obezita jako vážný problém veřejného zdraví obyvatel Evropské unie | cze |
dc.title.alternative | Obesity as a serious issue to public health of European Union inhabitants | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 61356 | |
dc.description.abstract-translated | The topic of my thesis is Obesity as a serious issue to public health of European Union inhabitants and it is composed of two parts, theoretical and practical. In the theoretical part I focus on the definition of obesity, its kinds and various means of assessment of obesity. I further focus on individual macronutrients, water and alcohol, but also on prevention, causes and consequential treatment of obesity.
For my bachelor thesis I set 4 goals, which I focus on in the practical part. The first goal was comparison of the level of obesity in the population of the Czech Republic and other EU states, the second was charting of knowledge of the general population about health risks associated with obesity, the third was a survey of eating habits among a selected group of obese individuals over 25 years of age and charting of the content of their diet, the fourth goal was suggestion in terms of lowering the level of obesity in the population.
The survey group regarding the second and third goal was composed of 73 obese respondents (with BMI over 29,9) older than 25 years of age, who have filled out a short questionnaire of my own. For the successful completion of the second part of the third goal I processed records of 8 individuals´ diet for a week (4 women and 4 men), entered this data into the Nutriservis software and then compared it with dietary recommendations on macronutrients contained as well as the amount of energy received.
According to the results the majority of respondents knows about at least some health risks associated with obesity, only 7% does not know about any. The majority of respondents, however, does not eat according to dietary recommendations, does not consume enough fruits and vegetables, fish and does not drink enough liquid.
The diet of the selected group of respondents did in no way meet dietary recommendations. The majority of respondents had an unbalanced income of macronutrients through the week, the average level of protein and fat was higher and the average level of carbohydrates lower than dietary recommendations. In addition, the income of energy was higher than its consumption. | eng |
dc.date.accepted | 2020-07-13 | |
dc.description.department | Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Nutriční terapeut | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Specializace ve zdravotnictví | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Pokorná, Jitka | |