Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorMoudrý, Jan, st.
dc.contributor.authorPopelka, Martin
dc.date.accessioned2024-03-12T09:13:21Z
dc.date.available2024-03-12T09:13:21Z
dc.date.issued2020
dc.date.submitted2020-06-30
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/43541
dc.description.abstractBakalářská práce se zabývá funkčností "Produktové a jídelnové mapy Jihočeského kraje" (http://www.produktova-mapa.cz/) jakožto prostředku ke zkrácení distribučních cest v regionu a vytvoření dodavatelsko odběratelských vztahů mezi zemědělskými prvovýrobci a zpracovateli. Cílem je větší uplatnění regionální produkce základních potravin. Otevřený trh v posledních desetiletích umožnil významné rozšíření sortimentu potravinové nabídky dovozem pestré škály výrobků. Nadnárodní maloobchodní řetězce mají velmi dobře zpracované marketingové strategie a ovládly nejen síť obchodů , ale staly se i hlavními dodavateli veřejných stravovacích zařízení. Dovozem nejen zpracovaných výrobků, ale i základních potravin mnohdy z trhu vytlačují domácí producenty. Kromě ekonomických dopadů má dovoz i negativní vliv na environmentální zátěž a také na zaměstnanost i ztrátu přiměřené soběstačnosti. Jednou z možností nápravy situace je podpora vazeb mezi regionálními dodavateli potravinářských produktů a jejich spolupráce se školními jídelnami. V práci je posuzován potenciál nabídky a poptávky základních surovin sledovaných ve spotřebním koši- normativu stravování ve školních stravovacích zařízeních. Z dotazníkového šetření a řízených rozhovorů s producenty registrovanými v" Produktové a jídelnové mapě Jihočeského kraje" vyplývá, že má velký potenciál pro zlepšení své funkce. Tomu brání velká roztříštěnost producentů (velikost produkce, sortiment, zájmy..) a současně i malá schopnost komunikovat vzájemně a s odběrateli, dodržovat dohody a tvořit stabilní vztahy. Nedostatkem na straně nabídky je dále relativně malé množství a někdy i kvalita a dostupnost potravin od jednotlivých producentů, chybějící zpracovatelské kapacity, sezónnost a nedostatek vhodných skladovacích prostor i kolísající cena produktů. Polovina respondentů z řad výrobců nezná produktovou mapu- potenciál nabídky přes tento portál je veliký, nicméně nevyužitý. Na straně odběratelů patří mezi slabé stránky neznalost produktové mapy školními jídelnami, Omezená komunikace mezi dodavateli a jídelnami a vzhledem k přetížení vedoucích školních jídelen tendence ke zjednodušení objednávek od dodavatelů, kteří mohou poskytnout co největší sortiment potravin, mezi něž drobní producenti v kraji nepatří.cze
dc.format54
dc.format54
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subject"Produktová a jídelnová mapa Jihočeského kraje"cze
dc.subjectregionální produkce a distribuce potravincze
dc.subjectškolní stravovánícze
dc.subject"Product and dining map of the South Bohemian Region"eng
dc.subjectregional food production and distributioneng
dc.subjectschool canteenseng
dc.titlePodmínky efektivního využití produktové a jídelnové mapycze
dc.title.alternativeConditions for effective use of product and dining mapeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag50801
dc.description.abstract-translatedThe bachelor's thesis deals with the functionality of the "Product and Dining Maps of the South Bohemian Region" (http://www.produktova-mapa.cz/) as a means to shorten distribution channels in the region and create supplier-customer relationships between agricultural primary producers and processors. The aim is to make greater use of regional basic food production. The open market in recent decades has enabled a significant expansion of the range of food supply by importing a wide range of products. Multinational retail chains have very well-developed marketing strategies and have not only dominated the network of stores, but have also become major suppliers of public catering facilities. Imports of not only processed products, but also basic foodstuffs often push domestic producers out of the market. In addition to economic impacts, imports also have a negative impact on the environmental burden and also on employment and the loss of adequate self-sufficiency. One of the ways to remedy the situation is to support links between regional suppliers of food products and their cooperation with school canteens. The work assesses the potential of supply and demand of basic raw materials monitored in the consumer basket of catering in school catering facilities. The questionnaire survey and controlled interviews with producers registered in the "Product and Dining Map of the South Bohemian Region" show that it has great potential for improving its function. This is hindered by the great fragmentation of producers (size of production, assortment, interests ...) and at the same time by the small ability to communicate with each other and with customers, to observe agreements and to establish stable relations. Another shortcoming on the supply side is the relatively small quantity and sometimes the quality and availability of food from individual producers, the lack of processing capacity, seasonality and lack of suitable storage space and the fluctuating price of products. Half of the respondents from the manufacturers do not know the product map - the potential of the offer through this portal is great, but untapped. On the customers' side, weaknesses include ignorance of the product map of school canteens, limited communication between suppliers and canteens and, due to congestion of school canteen managers, a tendency to simplify orders from suppliers who can provide the widest possible range of food, including small producers in the region.eng
dc.date.accepted2020-09-17
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineTrvale udržitelné systémy hospodaření v krajiněcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam