Technická řešení pro měření nádoje a kvality dojeného mléka
Abstrakt
Literární rešerše se zabývá technickými řešeními automatizovaného "in-line" měření nádoje a kvality mléka od dojnic. Motivací pro výzkumné a vývojové aktivity v této oblasti je zlepšení welfare a zdravotního stavu dojnic, zabezpečení nezávadnosti finálních produktů a zvýšení jejich kvality pro koncového spotřebitele. Aplikování výše uvedených systémů napomáhá zvýšení konkurenceschopnosti chovatelů dojnic a také zpracovatelů jejich produktů. V neposlední řadě je pro dosažení zdravého a kvalitního mléka nutné splňovat řadu hygienických opatření a se řídit zootechnickými zásadami chovu.
Úvodní část je věnována definici mléka a jeho složení (bílkoviny, mléčný tuk a vitamíny). Následují fyzikálně-chemické parametry mléka, jako jsou například elektrická vodivost mléka, počet somatických buněk, obsah močoviny, obsah tuku, obsah bílkovin, rezidua inhibičních látek a v neposlední řadě obsah laktózy. Dále je práce zaměřena na faktory, které ovlivňují kvalitu mléka. V této kapitole je definována výživa, technologie ustájení, hygiena dojícího zařízení, vliv plemene na parametry mléka a zdravotní stav dojnic. Jako další jsou popsány metody používané pro analýzu mléka. Mezi vybrané metody je zařazena analýza vodivosti mléka, optická analýza a v neposlední řadě diferenciální test na mléčné leukocyty. Poslední část se zabývá organizací ICAR a jejími předpisy na použití přístrojů k měření nádoje. Poté jsou popsány jednotlivé přístroje na měření nádoje, které jsou certifikované organizací ICAR.