• Přihlásit se
    Zobrazit záznam 
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zemědělská fakulta
    • Zobrazit záznam
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zemědělská fakulta
    • Zobrazit záznam
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Technická řešení pro měření nádoje a kvality dojeného mléka

    Thumbnail
    Zobrazit/otevřít
    Plný text práce (2.084Mb)
    Posudek vedoucího práce (380.9Kb)
    Posudek oponenta práce (430.9Kb)
    Průběh obhajoby práce (26.41Kb)
    Datum
    2020
    Autor
    Hucek, Jiří
    Metadata
    Zobrazit celý záznam
    Abstrakt
    Literární rešerše se zabývá technickými řešeními automatizovaného "in-line" měření nádoje a kvality mléka od dojnic. Motivací pro výzkumné a vývojové aktivity v této oblasti je zlepšení welfare a zdravotního stavu dojnic, zabezpečení nezávadnosti finálních produktů a zvýšení jejich kvality pro koncového spotřebitele. Aplikování výše uvedených systémů napomáhá zvýšení konkurenceschopnosti chovatelů dojnic a také zpracovatelů jejich produktů. V neposlední řadě je pro dosažení zdravého a kvalitního mléka nutné splňovat řadu hygienických opatření a se řídit zootechnickými zásadami chovu. Úvodní část je věnována definici mléka a jeho složení (bílkoviny, mléčný tuk a vitamíny). Následují fyzikálně-chemické parametry mléka, jako jsou například elektrická vodivost mléka, počet somatických buněk, obsah močoviny, obsah tuku, obsah bílkovin, rezidua inhibičních látek a v neposlední řadě obsah laktózy. Dále je práce zaměřena na faktory, které ovlivňují kvalitu mléka. V této kapitole je definována výživa, technologie ustájení, hygiena dojícího zařízení, vliv plemene na parametry mléka a zdravotní stav dojnic. Jako další jsou popsány metody používané pro analýzu mléka. Mezi vybrané metody je zařazena analýza vodivosti mléka, optická analýza a v neposlední řadě diferenciální test na mléčné leukocyty. Poslední část se zabývá organizací ICAR a jejími předpisy na použití přístrojů k měření nádoje. Poté jsou popsány jednotlivé přístroje na měření nádoje, které jsou certifikované organizací ICAR.
    URI
    https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/43610
    Kolekce
    • Zemědělská fakulta

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Procházet

    Vše v repozitářiTypy publikacíDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

    Můj účet

    Přihlásit seZaregistrovat se

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV