dc.contributor.advisor | Bárta, Jan | |
dc.contributor.author | Auerová, Anežka | |
dc.date.accessioned | 2024-03-12T09:14:34Z | |
dc.date.available | 2024-03-12T09:14:34Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.date.submitted | 2020-06-30 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/43646 | |
dc.description.abstract | Cílem bakalářské práce bylo zhodnotit obsah betalainových barviv
a zanalyzovat antioxidační aktivitu u vybraných odrůd salátové řepy. Práce
je členěna do několika kapitol. V první části je nastíněna historie pěstování,
jednotlivé odrůdy a jejich základní vlastnosti. Dále jsou uvedeny informace
o antioxidační aktivitě a barvivech, která se v salátové řepě vyskytují.
V druhé části je provedena samotná analýza betalainových barviv
a zhodnocena antioxidační aktivita. Díky tomu se dospělo k závěru, že salátové
řepy s červeno-fialovým zbarvením dužniny jsou bohatší na antioxidační látky.
A proto jsou také zdraví prospěšnější. | cze |
dc.format | 59 s. (69 386 znaků) | |
dc.format | 59 s. (69 386 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | betalainová barviva | cze |
dc.subject | antioxidační aktivita | cze |
dc.subject | řepa | cze |
dc.subject | obsah celkových
polyfenolů | cze |
dc.subject | betalains dyes | eng |
dc.subject | antioxidation activity | eng |
dc.subject | beetroot | eng |
dc.subject | content of total
polyphenols | eng |
dc.title | Hodnocení vlivu odrůdy na obsah betalainových barviv v bulvách salátové řepy | cze |
dc.title.alternative | Evaluation of the influence of variety on the content of betalain dyes in beetroot | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 57697 | |
dc.description.abstract-translated | The thesis si lead to evaluate volume of betalain dyes and analyze
antioxidant activity in selected species of beetroot. The thesis is sorted to
several chapters . The first chapter discusses about history, individual species
of beetroot and general properties. There are information about antioxidant
activity and dyes, which is occure in beetroot in the next.
The second part of the thesis is focused on analyze the betalain dyes and
evaluate antioxidant activity. It leads to resume, that beetroots with red-violet
color are more rich about antioxidant substances. It is more healthier than
others. | eng |
dc.date.accepted | 2020-09-17 | |
dc.description.department | Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zemědělství - Zpracování produktů | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |