dc.contributor.advisor | Lohrová, Helena | |
dc.contributor.author | Dytrich, Jiří | |
dc.date.accessioned | 2024-03-12T09:40:25Z | |
dc.date.available | 2024-03-12T09:40:25Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.date.submitted | 2021-07-30 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/44135 | |
dc.description.abstract | Tato bakalářská práce analyzuje a interpretuje užití jazyka v současných anglicky psaných menu. Analýza se zabývá obecnými způsoby využití jazyka v menu restaurací různých cenových kategorií. Analýza rovněž zkoumá, jak se tyto způsoby užití jazyka uplatňují v praxi. Pro účely práce byl vytvořen soubor analytických deskriptorů, které reprezentují rozličné úhly pohledu, jimiž lze na lexikum a jazykový styl jednotlivých menu nahlížet. Následná analýza vzorku 90 restauračních menu staví na využití korpusového nástroje KWords k poskytnutí komplexního vhledu do podstaty menu. Práce dále pojednává o tom, co zjištění nalezená v průběhu analýzy menu znamenají pro zákazníky a jak je lze využít v případě začínajících podniků. Při provádění výzkumu čerpám z výzkumu zmíněného v Jurafsky (2014), který doplňuji o nově vypozorované trendy. Výsledná data kvantifikuji a interpretuji. | cze |
dc.format | 124 s. (143 646 znaků) | |
dc.format | 124 s. (143 646 znaků) | |
dc.language.iso | eng | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | aplikovaná lingvistika | cze |
dc.subject | jazyková analýza | cze |
dc.subject | menu | cze |
dc.subject | použití jazyka | cze |
dc.subject | KWords | cze |
dc.subject | applied linguistics | eng |
dc.subject | language analysis | eng |
dc.subject | menus | eng |
dc.subject | language use | eng |
dc.subject | KWords | eng |
dc.title | A comparative analysis of linguistic devices used in English-written menus | cze |
dc.title.alternative | A comparative analysis of linguistic devices used in English-written menus | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 62106 | |
dc.description.abstract-translated | This thesis explores how language is negotiated in the present-day English written menus. The analysis deals with various strategies of using language in menus of different price range establishments and examines how these strategies are applied. In conducting the research, I draw on the study reported in Jurafsky (2014) but have developed a set of analytical descriptors to explore and evaluate different perspectives from which the menus and their lexis may be analysed. The analysis is data driven; it employs a Czech National Corpus tool KWords to provide a complex insight into the nature of menus. The resulting data are quantified and interpreted. The discussion part of the thesis reviews the implication of the findings, identifies newly observed trends by comparing the findings to Jurafsky's (2014) original study, and proposes how the learning can be of use to both customers and up and coming start-ups. | eng |
dc.date.accepted | 2021-09-02 | |
dc.description.department | Filozofická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Bohemistika - Anglický jazyk a literatura | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Filozofická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Filologie | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Kos, Petr | |