Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKubec, Roman
dc.contributor.authorSirná, Aneta
dc.date.accessioned2024-03-12T11:35:37Z
dc.date.available2024-03-12T11:35:37Z
dc.date.issued2021
dc.date.submitted2021-04-14
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/44823
dc.description.abstractTato bakalářská práce se zabývá organosirnými sloučeninami rostlin rodu Allium, které obsahují thiolanové jádro. Teoretická část se zaměřuje na nejvýznamnější zástupce rodu Allium, tedy na cibuli kuchyňskou (Allium cepa) a česnek kuchyňský (Allium sativum). Zahrnuje jejich produkci a hlavní skupiny organosirných sloučenin, které se v nich tvoří enzymově katalyzovaným rozkladem prekurzorů odvozených od cysteinu (isoalliinu a methiinu). Hlavní pozornost je zaměřena na skupinu sloučenin s názvem allithiolany, které způsobují nežádoucí zhořknutí cibule. Experimentální část je zaměřena na optimalizaci metod pro izolaci allithiolanů A z extraktu cibule kuchyňské. Dalším cílem bylo vybrané sloučeniny izolovat pomocí preparativní HPLC.cze
dc.format36 s.
dc.format36 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.titleAllithiolany a další strukturně příbuzné organosirné sloučeniny rostlin rodu <i>Allium</i>cze
dc.title.alternativeAllithiolanes and other structurally related organosulfur compounds in plants of the genus <i>Allium</i>eng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag63113
dc.description.abstract-translatedThis bachelor thesis deals primarily with organosulfur compounds in plants belonging to the genus Allium that contain a thiolane core. The theoretical part describes the most important representatives of the Allium genus, in particular onion (Allium cepa) and garlic (Allium sativum). This part also includes production of onion and garlic, and main groups of organosulfur compounds, which are formed by enzyme-catalyzed decomposition of precursors derived from cysteine (isoalliin and methiin). It is focused mainly on a group of compounds called allithiolanes, which cause an undesirable bitter taste of processed onion. The experimental part describes the optimization of methods for the isolation of allithiolanes A from an onion extract and their purification by preparative HPLC.eng
dc.date.accepted2021-05-28
dc.description.departmentPřírodovědecká fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineBiologie-Chemiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Přírodovědecká fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programBiologiecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeZahradníčková, Helena


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam