Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorNovotná, Simona
dc.contributor.authorDrda, Josef
dc.date.accessioned2024-03-12T12:00:54Z
dc.date.available2024-03-12T12:00:54Z
dc.date.issued2021
dc.date.submitted2021-08-12
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45325
dc.description.abstractTématem bakalářské práce je "Vliv rozdílného příjmu omega 3 nenasycených mastných kyselin na lidský organizmus." Omega 3 patří mezi mastné kyseliny (MK), což jsou takové karboxylové kyseliny, které mají 4-26 uhlíků s různým prostorovým uspořádáním. Mezi rostlinné zdroje omega 3 MK patří oleje, zejména konopný, lněný či sójový, hledat je ale můžeme i v avokádu. Vyskytují se zde jako kyselinu alfa-linolenovou (ALA). V živočišných zdrojích se vyskytují jako kyseliny eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA), které najdeme v mořských i sladkovodních rybách a korýších. Výjimku tvoří mořské řasy, které obsahují velké množství EPA a DHA. V posledních letech se významně zkoumá jejich pozitivní vliv na zdraví člověk, nejčastěji na kardiovaskulární a neurologický systém. Cílem práce je zjistit, jaký je příjem omega 3 MK u lidí v běžné stravě, zda je příjem omega 3 MK z běžné stravy dostatečný a jaký efekt může mít suplementace omega 3 MK na zdraví. Sběr dat byl uskutečněn pomocí kvantitativní výzkumné metody. Respondenti jsou uživateli doplňku BalanceOil. Nejprve jsme se snažili zjistit denní příjem omega 6 MK : omega 3 MK ze stravy.Dále pak vliv suplementace. Celkem jsme získali 23 rozborů krevních testů a 41 odpovědí na dotazník, z nichž 18 zahrnovalo průměrný denní jídelníček. Analýzou získaných dat jsme zjistili, že průměrně lidé z běžného jídelníčku přijmou 251 mg EPA a DHA. Toto množství odpovídá minimálnímu doporučenému příjmu EPA a DHA dle Světové zdravotnické organizace. Avšak výsledný poměr omega 6 MK ku omega 3 MK je nevyhovující, konkrétně 29:1. Pomocí analýzy krevních testů bylo zjištěno, že před suplementací BalanceOil omega 3 MK byl poměr omega 6 ku omega 3 MK 22 : 1, po suplementaci 4,44 : 1. Toto snížení má významný vliv na zdravotní stav uživatelů, nejčastěji při kardiovaskulárních onemocněních.cze
dc.format71 s.
dc.format71 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectstrava; jídelníček; nenasycené mastné kyseliny; omega 3; rybycze
dc.subjectdiet; menu; omega 3eng
dc.subjectunsaturated fatty acidseng
dc.subjectfisheng
dc.titleVliv rozdílného příjmu omega 3 nenasycených mastných kyselin na lidský organizmuscze
dc.title.alternativeThe effect of different intake of omega 3 unsaturated fatty acids on the human bodyeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag65359
dc.description.abstract-translatedThe topic of my bachelor thesis is "Effects of different intakes of omega 3 unsaturated fatty acids on the human organism." Omega 3s are fatty acids (FA), which are carboxylic acids that have 4 - 26 carbons with different spatial arrangements. The plants sources of omega 3 FAs includes oils, especially hemp, flax or soy, but they can be also found in avocados. They occur here as alpha- linoleic (ALA) acid. In animal sources occur as eicosapentoenoic (EPA) and dokosahexoenoic acids (DHA), which can be found in marine and freshwater fish and shellfish. Seaweed is an exception, which contains large amount of EPA a DHA. In recent years, there has been considerable research into their positive effects on human health, most commonly on cardiovascular and neurological systems. The aim of this work is to determine the intake of omega 3 FAs from the normal diet, whether the intake of omega 3 FAs from the normal diet is sufficient and what effect omega 3 FAs supplementation may have on health. Data collection was carried out using a quantitative research method. The respondents are users of the supplement BalanceOil. First we sought to determine the daily intake of omega 6 FAs : omega 3 FAs from the diet and the effect of supplementation. In total, 23 blood tests and 41 questionnaire responses were obtained, 18 of which included average daily diet. By analyzing the data we found on average people from a normal dietary intake of 251 mg of EPA and DHA. This amount corresponds to the minimum recommended intake of EPA and DHA according to the World health organisation. However, the resulting ratio of omega 6 FAs to omega 3 FAs is unsatisfactory, namely 29 : 1. Using analysis of blood tests were found that prior to supplementation with BalanceOil omega 3 FAs was 22 : 1, after supplementation it was 4,44 : 1. This reduction has significant impact on the health status of users, most commonly on cardiovascular diseases.eng
dc.date.accepted2021-09-07
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeMourek, Jindřich


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam