dc.contributor.advisor | Novotná, Simona | |
dc.contributor.author | Drda, Josef | |
dc.date.accessioned | 2024-03-12T12:00:54Z | |
dc.date.available | 2024-03-12T12:00:54Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.date.submitted | 2021-08-12 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45325 | |
dc.description.abstract | Tématem bakalářské práce je "Vliv rozdílného příjmu omega 3 nenasycených mastných
kyselin na lidský organizmus."
Omega 3 patří mezi mastné kyseliny (MK), což jsou takové karboxylové kyseliny, které
mají 4-26 uhlíků s různým prostorovým uspořádáním. Mezi rostlinné zdroje omega 3
MK patří oleje, zejména konopný, lněný či sójový, hledat je ale můžeme i v avokádu.
Vyskytují se zde jako kyselinu alfa-linolenovou (ALA). V živočišných zdrojích se
vyskytují jako kyseliny eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA), které
najdeme v mořských i sladkovodních rybách a korýších. Výjimku tvoří mořské řasy,
které obsahují velké množství EPA a DHA. V posledních letech se významně zkoumá
jejich pozitivní vliv na zdraví člověk, nejčastěji na kardiovaskulární a neurologický
systém.
Cílem práce je zjistit, jaký je příjem omega 3 MK u lidí v běžné stravě, zda je příjem
omega 3 MK z běžné stravy dostatečný a jaký efekt může mít suplementace omega 3
MK na zdraví. Sběr dat byl uskutečněn pomocí kvantitativní výzkumné metody.
Respondenti jsou uživateli doplňku BalanceOil. Nejprve jsme se snažili zjistit denní
příjem omega 6 MK : omega 3 MK ze stravy.Dále pak vliv suplementace. Celkem jsme
získali 23 rozborů krevních testů a 41 odpovědí na dotazník, z nichž 18 zahrnovalo
průměrný denní jídelníček. Analýzou získaných dat jsme zjistili, že průměrně lidé z
běžného jídelníčku přijmou 251 mg EPA a DHA. Toto množství odpovídá minimálnímu
doporučenému příjmu EPA a DHA dle Světové zdravotnické organizace. Avšak
výsledný poměr omega 6 MK ku omega 3 MK je nevyhovující, konkrétně 29:1. Pomocí
analýzy krevních testů bylo zjištěno, že před suplementací BalanceOil omega 3 MK byl
poměr omega 6 ku omega 3 MK 22 : 1, po suplementaci 4,44 : 1. Toto snížení má
významný vliv na zdravotní stav uživatelů, nejčastěji při kardiovaskulárních
onemocněních. | cze |
dc.format | 71 s. | |
dc.format | 71 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | strava; jídelníček; nenasycené mastné kyseliny; omega 3; ryby | cze |
dc.subject | diet; menu; omega 3 | eng |
dc.subject | unsaturated fatty acids | eng |
dc.subject | fish | eng |
dc.title | Vliv rozdílného příjmu omega 3 nenasycených mastných
kyselin na lidský organizmus | cze |
dc.title.alternative | The effect of different intake of omega 3 unsaturated fatty acids
on the human body | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 65359 | |
dc.description.abstract-translated | The topic of my bachelor thesis is "Effects of different intakes of omega 3 unsaturated
fatty acids on the human organism." Omega 3s are fatty acids (FA), which are
carboxylic acids that have 4 - 26 carbons with different spatial arrangements. The plants
sources of omega 3 FAs includes oils, especially hemp, flax or soy, but they can be also
found in avocados. They occur here as alpha- linoleic (ALA) acid. In animal sources
occur as eicosapentoenoic (EPA) and dokosahexoenoic acids (DHA), which can be
found in marine and freshwater fish and shellfish. Seaweed is an exception, which
contains large amount of EPA a DHA. In recent years, there has been considerable
research into their positive effects on human health, most commonly on cardiovascular
and neurological systems. The aim of this work is to determine the intake of omega 3
FAs from the normal diet, whether the intake of omega 3 FAs from the normal diet is
sufficient and what effect omega 3 FAs supplementation may have on health. Data
collection was carried out using a quantitative research method. The respondents are
users of the supplement BalanceOil. First we sought to determine the daily intake of
omega 6 FAs : omega 3 FAs from the diet and the effect of supplementation. In total, 23
blood tests and 41 questionnaire responses were obtained, 18 of which included average
daily diet. By analyzing the data we found on average people from a normal dietary
intake of 251 mg of EPA and DHA. This amount corresponds to the minimum
recommended intake of EPA and DHA according to the World health organisation.
However, the resulting ratio of omega 6 FAs to omega 3 FAs is unsatisfactory, namely
29 : 1. Using analysis of blood tests were found that prior to supplementation with
BalanceOil omega 3 FAs was 22 : 1, after supplementation it was 4,44 : 1. This
reduction has significant impact on the health status of users, most commonly on
cardiovascular diseases. | eng |
dc.date.accepted | 2021-09-07 | |
dc.description.department | Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Nutriční terapeut | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Specializace ve zdravotnictví | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Mourek, Jindřich | |