Vliv rozdílného příjmu omega 3 nenasycených mastných kyselin na lidský organizmus
Abstrakt
Tématem bakalářské práce je "Vliv rozdílného příjmu omega 3 nenasycených mastných
kyselin na lidský organizmus."
Omega 3 patří mezi mastné kyseliny (MK), což jsou takové karboxylové kyseliny, které
mají 4-26 uhlíků s různým prostorovým uspořádáním. Mezi rostlinné zdroje omega 3
MK patří oleje, zejména konopný, lněný či sójový, hledat je ale můžeme i v avokádu.
Vyskytují se zde jako kyselinu alfa-linolenovou (ALA). V živočišných zdrojích se
vyskytují jako kyseliny eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA), které
najdeme v mořských i sladkovodních rybách a korýších. Výjimku tvoří mořské řasy,
které obsahují velké množství EPA a DHA. V posledních letech se významně zkoumá
jejich pozitivní vliv na zdraví člověk, nejčastěji na kardiovaskulární a neurologický
systém.
Cílem práce je zjistit, jaký je příjem omega 3 MK u lidí v běžné stravě, zda je příjem
omega 3 MK z běžné stravy dostatečný a jaký efekt může mít suplementace omega 3
MK na zdraví. Sběr dat byl uskutečněn pomocí kvantitativní výzkumné metody.
Respondenti jsou uživateli doplňku BalanceOil. Nejprve jsme se snažili zjistit denní
příjem omega 6 MK : omega 3 MK ze stravy.Dále pak vliv suplementace. Celkem jsme
získali 23 rozborů krevních testů a 41 odpovědí na dotazník, z nichž 18 zahrnovalo
průměrný denní jídelníček. Analýzou získaných dat jsme zjistili, že průměrně lidé z
běžného jídelníčku přijmou 251 mg EPA a DHA. Toto množství odpovídá minimálnímu
doporučenému příjmu EPA a DHA dle Světové zdravotnické organizace. Avšak
výsledný poměr omega 6 MK ku omega 3 MK je nevyhovující, konkrétně 29:1. Pomocí
analýzy krevních testů bylo zjištěno, že před suplementací BalanceOil omega 3 MK byl
poměr omega 6 ku omega 3 MK 22 : 1, po suplementaci 4,44 : 1. Toto snížení má
významný vliv na zdravotní stav uživatelů, nejčastěji při kardiovaskulárních
onemocněních.