dc.contributor.advisor | Kuneš, Radim | |
dc.contributor.author | Prokop, Daniel | |
dc.date.accessioned | 2025-03-06T09:04:30Z | |
dc.date.available | 2025-03-06T09:04:30Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.date.submitted | 2022-04-13 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/47068 | |
dc.description.abstract | V době, kdy se k dojení mléka využívají výhradně automatické systémy je důležité
vyhodnocovat kvalitu mléka nejlépe v reálném čase, aby bylo možné zachovat vysokou kvalitu produktů a zároveň včasně detekovat zdravotní problém u dojnice. Při
včasné detekci zdravotního problému u dojnice, který lze detekovat změnou v kvalitě
mléka, je možné také snížit náklady na její léčbu a eliminovat finanční ztráty během
období, kdy mléko nemůžeme zpeněžovat. Pro efektivní zhodnocení kvality nadojeného mléka je vhodné monitorovat následující parametry: počet somatických buněk,
vodivost, obsah tuku, bílkovin, laktózy a močoviny. V bakalářské práci jsou uvedeny
hladiny výše zmíněných veličin, které indikují změny v kvalitě dojeného mléka,
vnitřní a vnější vlivy, které je ovlivňují a také metody pro jejich detekci a vyhodnocení. | cze |
dc.format | 52 s. (81 899) | |
dc.format | 52 s. (81 899) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | kvalita mléka | cze |
dc.subject | počet somatických buněk | cze |
dc.subject | bílkovina | cze |
dc.subject | tuk | cze |
dc.subject | laktóza | cze |
dc.subject | milk quality | eng |
dc.subject | somatic cell count | eng |
dc.subject | protein | eng |
dc.subject | fat | eng |
dc.subject | lactose | eng |
dc.title | Stanovení kvalitativních parametrů dojeného mléka indikující
zdravotní stav dojnic | cze |
dc.title.alternative | Determination of qualitative parameters of milked milk indicating
health status of dairy cows | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 64186 | |
dc.description.abstract-translated | When only automatic systems are used for milking milk, it is essential to evaluate the
quality of the milk, preferably in real-time, to maintain the high quality of the products
and at the same time to detect health problems in the dairy cow in good time. By early
detection of a dairy cow's health problem, which a change in milk quality can detect,
it is also possible to reduce the cost of its treatment and eliminate financial losses during a period when we cannot monetize milk. To effectively evaluate the quality of
milked milk, it is appropriate to monitor the following parameters: somatic cell count,
conductivity, fat, protein, lactose, and urea content. The bachelor's thesis presents the
levels of the quantities mentioned above, which indicate changes in the quality of
milked milk, internal and external influences that affect them, as well as methods for
their detection and evaluation | eng |
dc.date.accepted | 2022-06-10 | |
dc.description.department | Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-discipline | ZDTb-17 - specializace Dopravní a manipulační technika | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |