dc.contributor.advisor | Zábranský, Luboš | |
dc.contributor.author | Beránková, Barbora | |
dc.date.accessioned | 2025-03-06T09:04:39Z | |
dc.date.available | 2025-03-06T09:04:39Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.date.submitted | 2022-04-14 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/47093 | |
dc.description.abstract | Bakalářská práce se zabývá vlivem limitující aminokyseliny na produkci dojnic.
V rešeršní části se práce zaměřuje na trávicí trakt přežvýkavců a důležitost
předžaludků. Dále nastíní požadavky na sestavování krmných dávek dojnic v laktaci
a suchostojných krav.
Druhá část je zaměřena na nepostradatelnost dusíkatých látek v organismu.
Rozebírá význam, potřebu, ale i hodnocení dusíkatých látek. Následující kapitola se
zabývá aminokyselinami, které jsou nedílnou součástí dusíkatých látek. Poslední
kapitola teoretické části se zaměřuje na methionin, na kterém je založen sledovaný
pokus.
Praktická část se zabývá vlivem chráněného methioninu na produkci dojnic
a složek v mléce. Do experimentu bylo v průměru zařazeno 471 dojnic a sledované
údaje byly shromažďovány v průběhu podávání přípravku Smartamine M do krmné
dávky a mimo něj.
Z výsledků pokusu se prokázal vliv Smartamine M na zvýšení hodnoty bílkovinné
složky v mléce (statisticky vysoce významná hodnota P = 0,00011). | cze |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | dojnice | cze |
dc.subject | methionin | cze |
dc.subject | krmná dávka | cze |
dc.subject | složky v mléce | cze |
dc.subject | Smartamine M | cze |
dc.subject | dairy cow | eng |
dc.subject | methionine | eng |
dc.subject | ration | eng |
dc.subject | milk constituents | eng |
dc.subject | Smartamine M | eng |
dc.title | Vliv chráněného methioninu v krmné dávce na mléčnou produkci dojnic | cze |
dc.title.alternative | Effect of protected methionine in the ration on milk production in dairy cows | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 64703 | |
dc.description.abstract-translated | The bachelor thesis deals with the effect of limiting amino acid on dairy cow
production. The research part of the thesis focuses on the digestive tract of ruminants and the importance of foregut. It also outlines the requirements for ration formulation for lactating and dry cows.
The second part focuses on the indispensability of nitrogenous substances in the
organism. It discusses the importance, need and evaluation of nitrogenous substances.
The following chapter deals with amino acids, which are an integral part of NL The
last chapter of the theoretical part focuses on methionine, on which the experiment is based.
The practical part deals with the effect of protected methionine on dairy cow
production and milk constituents. An average of 471 dairy cows were included in the
experiment and monitoring data were collected prior to and during the administration
of Smartamine M into feed ration.
The results of the experiment showed the effect of Smartamine M on increasing the
value of protein component in milk (statistically highly significant value (P =
0.00011). | eng |
dc.date.accepted | 2022-05-30 | |
dc.description.department | Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zootechnika | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zootechnika | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |