Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorZábranský, Luboš
dc.contributor.authorBeránková, Barbora
dc.date.accessioned2025-03-06T09:04:39Z
dc.date.available2025-03-06T09:04:39Z
dc.date.issued2022
dc.date.submitted2022-04-14
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/47093
dc.description.abstractBakalářská práce se zabývá vlivem limitující aminokyseliny na produkci dojnic. V rešeršní části se práce zaměřuje na trávicí trakt přežvýkavců a důležitost předžaludků. Dále nastíní požadavky na sestavování krmných dávek dojnic v laktaci a suchostojných krav. Druhá část je zaměřena na nepostradatelnost dusíkatých látek v organismu. Rozebírá význam, potřebu, ale i hodnocení dusíkatých látek. Následující kapitola se zabývá aminokyselinami, které jsou nedílnou součástí dusíkatých látek. Poslední kapitola teoretické části se zaměřuje na methionin, na kterém je založen sledovaný pokus. Praktická část se zabývá vlivem chráněného methioninu na produkci dojnic a složek v mléce. Do experimentu bylo v průměru zařazeno 471 dojnic a sledované údaje byly shromažďovány v průběhu podávání přípravku Smartamine M do krmné dávky a mimo něj. Z výsledků pokusu se prokázal vliv Smartamine M na zvýšení hodnoty bílkovinné složky v mléce (statisticky vysoce významná hodnota P = 0,00011).cze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectdojnicecze
dc.subjectmethionincze
dc.subjectkrmná dávkacze
dc.subjectsložky v mlécecze
dc.subjectSmartamine Mcze
dc.subjectdairy coweng
dc.subjectmethionineeng
dc.subjectrationeng
dc.subjectmilk constituentseng
dc.subjectSmartamine Meng
dc.titleVliv chráněného methioninu v krmné dávce na mléčnou produkci dojniccze
dc.title.alternativeEffect of protected methionine in the ration on milk production in dairy cowseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag64703
dc.description.abstract-translatedThe bachelor thesis deals with the effect of limiting amino acid on dairy cow production. The research part of the thesis focuses on the digestive tract of ruminants and the importance of foregut. It also outlines the requirements for ration formulation for lactating and dry cows. The second part focuses on the indispensability of nitrogenous substances in the organism. It discusses the importance, need and evaluation of nitrogenous substances. The following chapter deals with amino acids, which are an integral part of NL The last chapter of the theoretical part focuses on methionine, on which the experiment is based. The practical part deals with the effect of protected methionine on dairy cow production and milk constituents. An average of 471 dairy cows were included in the experiment and monitoring data were collected prior to and during the administration of Smartamine M into feed ration. The results of the experiment showed the effect of Smartamine M on increasing the value of protein component in milk (statistically highly significant value (P = 0.00011).eng
dc.date.accepted2022-05-30
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineZootechnikacze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZootechnikacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam