• Primární prevence u adolescentů z pohledu stravování 

      Kimmer, David (Jihočeská univerzita, 2017)
      Cíle: Cílem disertační práce bylo zmapovat stravovací návyky a konzumaci vybraných složek stravy u adolescentů v závislosti na pohlaví a typu navštěvované školy. Dále bylo snahou zjistit vliv médií a edukačního programu ...
    • Racionální výživa u generace 50 plus 

      Kočová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2007)
      Jak již ze samotného názvu vyplývá, tato diplomová práce se zabývá problematikou výživy u lidí patřících do generace 50 plus. Práce je zaměřena na stravovací návyky a na dodržování pitného režimu u lidí ve věkovém rozmezí ...
    • Sacharidy ve výživě 

      Jurák, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2012)
      V teoretické části bakalářské práce byla formou literární rešerše zpracována základní charakteristika sacharidů. Dále byly popsány vlastnosti základních obilovin a výrobků cereálního charakteru, včetně kapitoly o trávení ...
    • Sledování kvality školního stravování a posouzení stravovacích návyků a jejich změn žáků druhého stupně na vybrané základní škole 

      Švec, Jiří (Jihočeská univerzita, 2012)
      Diplomová práce byla zpracována na základě šetření, které probíhalo na ZŠ Blatenská v Horažďovicích ve školním roce 2010/2011 a zabývala se problematikou výživy žáků ve věkových kategoriích 10-13 let a 13-15 let. Cíl práce ...
    • Sledování výživové frekvence u dětí obézních a dětí s fyziologickou hmotností 

      Smékalová, Dita (Jihočeská univerzita, 2017)
      Výživa hraje důležitou roli ve správném vývoji dítěte. Strava, která je dostatečně pestrá a odpovídá biologickým potřebám dítěte, zajišťuje zpravidla zdravý růst a optimální tělesný i duševní vývoj. Počet obézních dětí ...
    • Sociální zdraví a stravovací návyky v rodině 

      Kůstková, Jana (Jihočeská univerzita, 2017)
      Práce se zabývá sociálním zdravím a stravovacími návyky v rodině. Teoretická část vymezuje pojem zdraví a popisuje sociální determinanty z pozitivního a negativního hlediska. Charakterizuje výživu v prenatálním a postnatálním ...
    • Srovnání stravovacích návyků u studentů Zdravotně sociální fakulty 

      Filipová, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
      Teoretická část je zaměřena na základní pojmy stravování, na vlivy, které působí na výživu a na jednotlivé složky stravy a jejich význam. Mimo jiné je v této části kladen důraz i na správný příjem živin a výživová doporučení. V ...
    • Stravovací návyky a životní styl u metabolického syndromu 

      Tomanová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2012)
      ABSTRAKT Stravovací návyky a životní styl u metabolického syndromu Bakalářská práce se zabývá problematikou stravovacích návyků a životního stylu u pacientů s metabolickým syndromem léčných v diabetologických poradnách. Práce ...
    • Stravovací návyky dětí 

      Ploner, Michaela (Jihočeská univerzita, 2019)
      Tato bakalářská práce se zabývá stravovacími návyky dětí. Díky širokému tématu jsem se zaměřila pouze na děti předškolního věku, které jsem si rozdělila do dvou skupin. První skupinou jsou děti navštěvující mateřskou školu ...
    • Stravovací návyky romských dětí mladšího a staršího školního věku v sociálně exkludovaných lokalitách v Českých Budějovicích 

      Studničková, Marika (Jihočeská univerzita, 2014)
      Stravovací návyky a obecná doporučení pro zdravou výživu je v poslední době často diskutované téma, ale stravovací návyky romských dětí prozatím ve velké míře prezentovány nejsou. Jídelníček a způsob přípravy jídel je ...
    • Stravovací návyky u obézních lidí 

      Havlíková, Alena (Jihočeská univerzita, 2021)
      Obezita je celosvětovým problémem, přičemž počet obézních lidí stále roste. V České republice žije 20 % mužů a 18 % žen, kteří trpí obezitou. Jelikož tato čísla nejsou zrovna nízká, je potřeba na tuto situaci nějak reagovat. ...
    • Stravovací návyky u pacientů s diabetem mellitus 1. typu 

      Králová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2013)
      Název mé bakalářské práce zní Stravovací návyku u pacientů s diabetem mellitus 1. typu. Diabetes mellitus je chronické onemocnění, které je pro svůj vysoký výskyt v populaci pokládané za civilizační chorobu. Podle Mezinárodní ...
    • Stravovací návyky u žáků II. stupně ZŠ na Písecku 

      Moudrá, Táňa (Jihočeská univerzita, 2011)
      Hlavním úkolem mé bakalářské práce bylo zjištění stravovacích návyků u žáků II. stupně základních škol na Písecku. Prvním úkolem bylo nastudování dostupných materiálů a vymezení základních pojmů. Této části jsem se věnovala ...
    • Stravovací zvyklosti a životní styl obézních osob 

      Neradová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2017)
      V teoretické části mé bakalářské práce shrnuji dosavadní poznatky a informace o obezitě. V první kapitole se zaměřuji na charakteristiku tohoto onemocnění zmiňuji různé definice a způsoby klasifikace a diagnostiky obezity. ...
    • Stravovací zvyklosti dětí a mládeže ve vybraných školách 

      Oherová, Martina (Jihočeská univerzita, 2013)
      Za poslední desetiletí enormně narůstá počet dětí a mladistvých se zdravotními problémy v důsledku nevyhovujícího stravování. Nejedná se již "pouze" o nadváhu či obezitu, problém je mnohem širšího spektra - nemoci jako ...
    • Stravovací zvyklosti pacientů s metabolickým syndromem 

      Nováčková, Anna (Jihočeská univerzita, 2014)
      Metabolický syndrom (syndrom X, Reavenův syndrom) je u nás často vyskytujícím se onemocněním. V praxi jsou běžně diagnostikovány pouze jednotlivé složky metabolického syndromu (MS), které nejsou chybně dávány do souvislosti s ...
    • Stravování dětí v mateřské škole jako jedna z forem podpory zdravé výživy 

      Matoušková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
      Cílem bakalářské práce je zjistit, zda rodiče a děti dávají přednost zdravé a vyvážené stravě. V dnešní době, kdy každý spěchá a snaží si vše usnadnit, dochází k tomu, že stravě a celkově životnímu stylu věnujeme málo času ...
    • Uplatnění regionálních, sezónních a ekologických potravin ve školních stravovacích zařízeních Jihočeského kraje 

      Neumayerová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2019)
      Ve školních stravovacích zařízeních Jihočeského kraje byly zjišťovány dotazníkovou metodou informace o uplatnění regionálních, sezónních a ekologických potravin a názory na možné zlepšení současného stavu. Od oslovených ...
    • Úroveň znalostí z problematiky výživy žáků 2. stupně ZŠ ve vztahu k jejich každodenní výživě 

      Gašperáková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
      Bakalářská práce Úroveň znalostí z problematiky výživy žáků 2. stupně ZŠ ve vztahu k jejich každodenní výživě se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část je zaměřena na informace o výživě, především výživě ...