• Přihlásit se
    Zobrazit záznam 
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Stravovací návyky u obézních lidí

    Thumbnail
    Zobrazit/otevřít
    Plný text práce (872.6Kb)
    Posudek vedoucího práce (523.5Kb)
    Posudek oponenta práce (530.0Kb)
    Průběh obhajoby práce (258.8Kb)
    Datum
    2021
    Autor
    Havlíková, Alena
    Metadata
    Zobrazit celý záznam
    Abstrakt
    Obezita je celosvětovým problémem, přičemž počet obézních lidí stále roste. V České republice žije 20 % mužů a 18 % žen, kteří trpí obezitou. Jelikož tato čísla nejsou zrovna nízká, je potřeba na tuto situaci nějak reagovat. V této práci se zaměřuji na stravovací návyky obézních lidí, které mohou tvořit při vzniku obezity jeden z významných problémů. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část je zaměřena na definici obezity, na její historii, druhy, příčiny, důsledky a dále se zaměřuje na stravovací návyky. Praktická část obsahuje stravovací návyky obézních lidí, konkrétně množství přijímaných živin, pestrost a pravidelnost stravy a také spokojenost s jejich stravovacími návyky. Výzkumnou skupinu tvořilo celkem 50 lidí ve věku 30-60 let, kteří trpí obezitou, resp. mají BMI nad 30. Všichni vyplnili dotazník týkající se stravovacích návyků. 10 vybraných lidí dále zapisovalo sedmidenní jídelníčky. Z výsledků vyplývá, že obézní lidé přijímají optimální či nižší množství bílkovin, než by měli přijímat. Přijímané tuky tvoří vyšší podíl z celkového energetického příjmu, než je doporučované množství. Příjem sacharidů je optimální. Příjem vlákniny je velmi nízký. Obézní lidé dále konzumují nedostatečné množství celozrnných výrobků, luštěnin a ryb. Jí nadbytečné množství masa a masných výrobků. Mléčné výrobky jí každý den, ale velmi malý podíl z toho tvoří zakysané mléčné výrobky. Obecně konzumují nedostatečné množství ovoce a zeleniny. V rámci pravidelnosti stravy konzumují stravu v 3-5 porcích za den. Obézní lidé přijímají stravou menší množství energie, než je množství energie, kterou vydávají. Nepřizpůsobují svůj energetický příjem výdeji během dne.
    URI
    https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45110
    Kolekce
    • Zdravotně sociální fakulta

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Procházet

    Vše v repozitářiTypy publikacíDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

    Můj účet

    Přihlásit seZaregistrovat se

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV