Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.authorOlišarová, Věracze
dc.contributor.authorTóthová, Valériecze
dc.date.accessioned2021-01-18T10:07:54Z
dc.date.available2021-01-18T10:07:54Z
dc.date.issued2016cze
dc.identifier.issn1801-464Xcze
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/169
dc.description.abstractJídelní zvyklosti jsou širším označením pro vyjádření procesů a způsobů chování spojených s příjmem potravy. Jejich součástí je jídelní chování, tedy komplex aktivit zaměřených na detekci potravních zdrojů a vyhledávání potravy, analýzu těchto zdrojů, rozhodnutí o přijetí či odmítnutí potravy apod. Tyto zvyklosti se z pohledu prevence nadváhy a obezity na jednotlivých úrovních jeví jako velmi podstatné. Jejich analýza a pochopení kulturně podmíněných vzorců chování, které se v těchto procesech uplatňují, poskytuje sestrám důležité informace nutné pro zajištění efektivity intervenčních programů. V České republice patří k nejvýrazněji zastoupeným minoritám Romská. Právě tato minorita se tak jako většinová populace dlouhodobě potýká s výrazným výskytem nadváhy a obezity. Preventivní programy, které jsou v této oblasti realizovány, jsou cíleny především na většinovou populaci. Nezohledňují tedy kulturní specifika a odlišnosti a díky tomu jsou u minorit jen velmi málo efektivní.cze
dc.formatp. 26-27cze
dc.language.isoczecze
dc.publisherAmbit Mediacze
dc.relation.ispartofFlorence, volume 12, issue: 5cze
dc.subjectsestracze
dc.subjectnadváhacze
dc.subjectobezitacze
dc.subjectprevencecze
dc.subjectjídelní zvyklosticze
dc.subjectnurseeng
dc.subjectoverweighteng
dc.subjectobesityeng
dc.subjectpreventioneng
dc.subjecteating habitseng
dc.titleJídelní zvyklosti romské minority z pohledu prevence nadváhy a obezitycze
dc.title.alternativeEating habits of the Roma minority in terms of prevention of overweight and obesityeng
dc.typearticlecze
dc.identifier.obd43879018cze
dc.description.abstract-translatedEating habits is a broader term for expressing processes and behaviors related to food intake. They include an eating behavior, a complex of activities aimed at detecting food sources and foraging, analyzing these sources, the decision of acceptance or rejection of food, etc. These practices may be very substantial in terms of overweight and obesity prevention at the individual levels. Their analysis and understanding of culturally conditioned patterns of behavior that apply in these processes, provides nurses the relevant information necessary for ensuring the effectiveness of intervention programs. The Roma minority is one of the most represented of minorities in the Czech Republic. This minority as the majority population faced with a significant prevalence of overweight and obesity in the long term. Prevention programs that are implemented in this area, are mainly targeting the majority population. They do not reflect the cultural specifics and differences and therefore they are little effective for Roma patient.eng
dc.peerreviewedyescze
dc.publicationstatuspostprintcze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam