Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.authorOlišarová, Věracze
dc.contributor.authorTóthová, Valériecze
dc.contributor.authorBártlová, Sylvacze
dc.contributor.authorChloubová, Ivacze
dc.contributor.authorMichálková, Helenacze
dc.contributor.authorŠedová, Lenkacze
dc.contributor.authorToumová, Kristýnacze
dc.contributor.authorTrešlová, Mariecze
dc.date.accessioned2021-03-04T17:32:35Z
dc.date.available2021-03-04T17:32:35Z
dc.date.issued2018cze
dc.identifier.issn1802-6281cze
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/533
dc.description.abstractVýživa hraje významnou roli ve vzniku a rozvoji chronických neinfekčních onemocnění. Ovlivnění vzniku těchto onemocnění stejně jako efektivity léčebného procesu ve vztahu ke stravovacím návykům je prokázáno. Cílem předkládané práce je poukázat na současný stav edukace v oblasti výživy z pohledu zdravotníků i populace 40+ a na to, zda pacienti informace o výživě považují za užitečné. Pro zjištění stavu a popsání realizované edukace o výživě bylo využito dílčích dat získaných dotazníkovým šetřením. Šetření probíhalo v celé České republice od 1.4.-20.4.2016. Získané údaje byly zpracovány programem SASD ve verzi 1.4.12. Velikost výběrového souboru lékařů činila 1000 respondentů, velikost výběrového souboru sester 1000 respondentů a velikost výběrového souboru občanů ve věku 40 let a více činila 1992 respondentů. Z odpovědí lékařů a sester vyplývá, že zájem o informace o výživě u občanů ve věku 40 let a více převládá. Odpovědi občanů ve věku 40 let a více pak naznačují, že lékaři častěji o problematice výživy hovoří s muži, s pacienty vyšších věkových skupin, s pacienty se základním vzděláním, ovdovělými a s osobami ve starobním a invalidním důchodu. Obdobně je tomu i u sester, které častěji o této problematice hovoří také s lidmi s VOŠ a obyvateli větších obcí. Tato zjištění přinášejí zpětnou vazbu v podobě nastínění slabých stránek edukačního procesu a poukazují na cílové skupiny, které by v rámci vzdělávacího procesu neměly být opomíjeny.cze
dc.formatp. 135-139cze
dc.language.isoczecze
dc.publisherStátní zdravotní ústavcze
dc.relation.ispartofHygiena - časopis pro ochranu a podporu zdraví, volume 63, issue: 4cze
dc.subjectedukacecze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectpopulace 40+cze
dc.subjectprevencecze
dc.subjecteducationeng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectpopulation 40+eng
dc.subjectpreventioneng
dc.titleVnímání edukace o výživě českou populací 40+cze
dc.title.alternativePerceptions nutrition education by Czech population 40+eng
dc.typearticlecze
dc.identifier.obd43883798cze
dc.description.abstract-translatedNutrition plays an important role in the origination and development of noncommunicable diseases. The influencing of origination these diseases as well as the effectiveness of the healing process in relation to eating habits has been proven. The goal of this article consists in showing present state of education in nutrition in the view of health worker and population 40+ and whether patients treat this information as useful. In order to determine the status and description of current nutrition education, the partial data obtained from the questionnaire were used. The investigation took place all over the Czech Republic during 1.4. - 20.4. 2016. The obtained data was analysis under use of the SASD program, version 1.4.12. The selection set of physicians consisted of 1000 respondents, the selection set of nurses consisted of 1000 respondents and the selection set of citizens consisted of 1992 respondents aged 40 years and more. From the answers of physicians and nurses is evident the interest in nutrition information is predominant by their patients. The responses of citizens aged 40 and more indicate that physicians talk more often about nutrition with men, patients in higher age groups, patients with basic education, widowed patients, and with patients in old-age and invalidity pensions. It is similarly the case with nurses who more often talk about this issue also with people with higher degree and citizens of larger municipalities. These findings give us feedback in defining the weaknesses of the education process and they point out target groups that should not be negleted in the education process.eng
dc.peerreviewedyescze
dc.publicationstatuspostprintcze
dc.identifier.doi10.21101/hygiena.a1637cze
dc.project.IDNV15-31000A/Intervenční postupy v preventivní kardiologiicze
dc.relation.publisherversionhttps://hygiena.szu.cz/artkey/hyg-201804-0003_vnimani-edukace-o-vyzive-ceskou-populaci-40.phpcze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam