• Dusíkaté látky nebílkovinné v kravském mléce 

      Vondra, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2012)
      Náplní této bakalářské práce je pojednání o dusíkatých nebílkovinných látkách v kravském mléce. Shrnuje několik studií a pohledů na tuto problematiku a jednotlivé faktory poté vyhodnocuje. Hlavní složkou nedusíkatých ...
    • Faktory ovlivňující jakost mléka při jeho získávání a ošetřování v prvovýrobě 

      Havránková, Iveta (Jihočeská univerzita, 2012)
      Mléko je jedním z mála zemědělských produktů, které můžeme použít k přímé spotřebě. Pro lidskou výživu je mléko důležité nejen jako syrový produkt, ale stále více se uplatňuje i v potravinářství. Kvalita mléka je ovlivňována ...
    • Faktory ovlivňující výběr mléčných výrobků spotřebiteli 

      Vačlenová Macháčková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2020)
      Cílem této bakalářské práce bylo pomocí vybraných faktorů (věk, pohlaví) zjistit preference ve výběru mléčných výrobků spotřebiteli. V literárním přehledu byly popsány druhy mléčných výrobků a faktory ovlivňující jejich ...
    • Hodnocení senzorické jakosti mléčných produktů instrumentální a senzorickou analýzou 

      Bláhová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2014)
      Senzorická jakost mléka a mléčných výrobků je v dnešní době kvalitních produktů velmi důležitým hodnocením a patří mezi ty nejstarší. Součástí analýzy je hodnocení barvy, vůně a chuti, textury. Bylo provedeno porovnání ...
    • Jakost mléka v mléčných automatech 

      Jeřábek, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2012)
      Cílem této bakalářské práce bylo posoudit jakost mléka z mléčných automatů. Posuzovány byly jakostní a mikrobiologické ukazatele syrového kravského mléka ze dvou farem, jedné z Jihočeského kraje a druhé z Plzeňského kraje.
    • Jakostní ukazatele kozího mléka 

      Samohejlová, Kamila (Jihočeská univerzita, 2010)
      Cílem bakalářské práce bylo zhodnocení jakostních ukazatelů kozího mléka na vybrané farmě se zaměřením na chemické složení, posouzení změn v průběhu roku, vysvětlení příčin rozdílů, případně navržení postupů vedoucích ke ...
    • Patogenní mikroorganismy v mléce a mléčných produktech 

      Baldíková, Eva (Jihočeská univerzita, 2011)
      Mléko je díky své nutriční hodnotě a pH výborným živným médiem pro růst patogenních mikroorganismů. Stává se tak nebezpečným zdrojem alimentárních onemocnění, zvláště v kombinaci s nedodržováním hygieny výrobního procesu ...
    • Probiotické mikroorganismy v mléčných produktech 

      Korandová, Květa (Jihočeská univerzita, 2012)
      Probiotické mikroorganismy jsou živé mikroorganismy, které podporují optimální složení střevní mikroflóry. Tato práce pojednává o jejich pozitivním vlivu na zdraví člověka. Zabývá se popisem nejčastěji používaných rodů ...
    • Problematika mléčných automatů 

      Daniel, Radovan (Jihočeská univerzita, 2011)
      Práce je zaměřena na posouzení problematiky přímého prodeje syrového mléka. Pro tento účel byl vytvořen dotazník, který byl předložen vybrané skupině respondentů a který byl zaměřen na přímý prodej mléka, spotřebu mléka, ...
    • Problematika sušených mléčných výrobků 

      Varousová, Petra (Jihočeská univerzita, 2019)
    • Problematika výskytu inhibičních látek v kravském mléce 

      Střelečková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
      Mléko, u nás nejčastěji používané mléko kravské, je velmi důležitou potravinou. Jeho význam spočívá v obsahu hodnotných bílkovin, lehce stravitelného mléčného tuku, laktózy, vitamínů a minerálních látek. Kvalitu syrového ...
    • Problematika výskytu kontaminujících látek v mléce 

      Uhlíková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2019)
      Bakalářská práce se věnuje problematice rizikových kontaminujících látek v mléce, jako jsou pesticidy, veterinární léčiva, těžké kovy, mykotoxiny a jejich vlivu na kvalitu mléka. U těchto látek přítomných v mléce je prokázán ...
    • Senzorické hodnocení vybraných druhů ovocných vín 

      Prášek, Jiří (Jihočeská univerzita, 2019)
      Cílem bakalářské práce bylo připravit alespoň tři druhy ovocných vín pro senzorické hodnocení a posoudit jejich přijatelnost ve vybrané skupině hodnotitelů. V průběhu přípravy byla práce obohacena o výsledky senzorického ...
    • Senzorické hodnocení vybraných druhů polotvrdých sýrů 

      Koubová, Klára (Jihočeská univerzita, 2013)
      Ve skupině 55 posuzovatelů (20 žen, 35 mužů; 20 ? 24 let) byl proveden pořadový preferenční test. Hodnotitelům byly předloženy 3 vzorky sýra o tučnosti 20, 30 a 45 %. Ve skupině žen byl nejlépe hodnocen vzorek o tučnosti ...
    • Senzorické hodnocení vybraných druhů sýrů s plísní na povrchu 

      Blechová, Radka (Jihočeská univerzita, 2013)
      Senzorická jakost je jedním z rozhodujících faktorů, které ovlivňují spotřebu potravin. U plísňových sýrů, které patří mezi oblíbenou skupinu sýrů, je podstatným kritériem výběru, prozrálost sýra. Pořadový preferenční test ...
    • Sledování růstu kulturní mikroflóry během fermentace mlékárenské suroviny 

      Leherová, Hana (Jihočeská univerzita, 2011)
      Práce se zabývá sledováním růstu kulturní mikroflóry během fermentace mlékárenské suroviny. Cílem práce bylo sledovat růstovou aktivitu bakterií mléčného kysání rodů Lactobacillus delbrueckii subsp.bulgaricus a Streptococcus ...
    • Spotřebitelské preference vybraných mléčných produktů 

      Čásenská, Julie (Jihočeská univerzita, 2015)
      Cílem bakalářské práce bylo posoudit nabídku kysaných mléčných produktů v tržní síti a vyhodnotit oblíbené příchutě jogurtů u vysokoškolských studentů. Literární rešerše se zabývá hodnocením účinků kysaných mléčných výrobků ...
    • Sýry a analogové výrobky 

      Lafatová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
      Bakalářská práce se zabývá tématem znalostí analogových výrobků spotřebiteli se zaměřením na sýry. Pro tento účel byl vytvořen dotazník, který byl předložen náhodně vybraným respondentům. Provedený dotazníkový průzkum ...
    • Tavené sýry a jejich senzorické hodnocení 

      Bílková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2014)
      Bakalářská práce se zabývá historií tavených sýrů a jejich klasifikací. U tavených sýrů hraje významnou roli obsah tuku v sušině, použité suroviny (přírodní sýry, tavicí soli, mléčné proteiny, barviva atd.). Tavené sýry ...
    • Trh s mléčnými výrobky v Jihočeském regionu 

      Rokosová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
      Bakalářská práce je zaměřena na trh s mléčnými výrobky v Jihočeském regionu. V bakalářské práci jsou popsány druhy mlék, mléčných výrobků a jejich charakteristiky. Dále jsou zde uvedeny inovační směry, způsoby prodeje a ...