Nízko a bezsacharidové potraviny na českém trhu
Abstrakt
Bakalářská práce analyzuje nabídku nízkosacharidových a bezsacharidových potravin na českém trhu. Teoretická část představuje literární rešerši dostupných vědeckých textů, seznamuje s problematikou sacharidů a jejich příjmu v potravě. Uvádí výčet druhů nízkosacharidového stravování a jeho vlivu na lidské zdraví především ve spojení s civilizačními chorobami. Dále se soustředí na nízkosacharidové potraviny, jejich označování a na velikost a predikci růstu trhu. Praktická část poskytuje výsledky dotazníkového šetření na spotřebitelské úrovni a výsledky průzkumu nabídky kamenných prodejen a internetového prostředí. Dotazníkové šetření se zaměřuje na poptávku po zkoumaných potravinách, nákupní chování spotřebitelů a dostupnou nabídku těchto potravin. Terénní průzkum a průzkum internetového prostředí přináší informace o šířce a hloubce sortimentu ve vybraných specializovaných a despecializovaných prodejnách.